Европейската комисия прие регламент, който предоставя частично освобождаване на европейските

...
Европейската комисия прие регламент, който предоставя частично освобождаване на европейските
Коментари Харесай

Европейските земеделски стопани са частично освободени от изискванията за земята, оставена под угар

Европейската комисия одобри правилник, който дава отчасти освобождение на европейските аграрни стопани от правилото за обязаност с условия във връзка с земята, оставена под угар. Регламентът е разследване от предложението на Европейска комисия от 31 януари и разисквания с страните членки. Регламентът ще влезе в действие на следващия ден, 14 февруари, и ще се ползва със задна дата от 1 януари за една година, т.е. до 31 декември 2024 г., оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България.

Частичната дерогация дава отговор на настояванията за по-голяма еластичност от страна на страните членки, с цел да се отговори по-добре на провокациите, пред които са изправени земеделските стопани в Европейски Съюз.

Вместо да държат земя под угар или да не обработват 4% от обработваемата си земя, земеделските стопани от Европейски Съюз, отглеждащи  култури, които обогатяват почвата с азот, и/или междинни култури без артикули за растителна отбрана на 4% от обработваемата си земя, ще се смятат за отговарящи на така наречен условие GAEC-8 („ положително земеделско и екологично положение “). Ако решат обаче, земеделските стопани могат и да продължат да извършват условието със земя, оставена под угар или необработваема такава. 

Държавите членки, които желаят да ползват дерогацията на национално ниво, би трябвало да уведомят Комисията в период от 15 дни от влизането в действие на регламента, с цел да могат земеделските стопани да бъдат осведомени допустимо най-скоро.

Предложението на Комисията е деликатно премислено, с цел да обезпечи верния баланс сред предлагането на помощ и еластичност за земеделските стопани, изправени пред многочислени провокации, от една страна, и опазването на биологичното многообразие и качеството на почвите, от друга.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: „ Само в случай че могат да живеят от земята си, земеделските стопани биха вложили в бъдещето. И единствено в случай че дружно реализираме задачите в региона на климата и околната среда, земеделските стопани ще могат да продължат да се прехранват. Нашите аграрни стопани са добре осведомени с това. Тази мярка им предлага еластичност като в същото време продължава да ги възнаграждава за решаващата им работа за стимулиране на продоволствената сигурност и устойчивостта на Европейски Съюз. Скоро ще представим повече оферти, с цел да помогнем за облекчение на натиска, пред който са изправени земеделските стопани. “

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР