Европейската комисия прие разширяване на приложното поле на Общия регламент

...
Европейската комисия прие разширяване на приложното поле на Общия регламент
Коментари Харесай

Европейската комисия опрости правилата за финансова помощ

Европейската комисия одобри разширение на приложното поле на Общия правилник за групово освобождение (ОРГО), което ще разреши на страните членки да извършват избрани ограничения за помощ без прелиминарен надзор от страна на Комисията. Преразгледаните правила се отнасят до: i) помощ, предоставена от националните органи за планове, финансирани посредством избрани стратегии на Европейски Съюз, ръководени централно по новата многогодишна финансова рамка; и ii) някои ограничения за държавна помощ, които подкрепят екологичния и цифровия преход и в същото време са от голяма важност за възобновяване от икономическите последствия от пандемията от ковид.

Освобождаването на такава помощ от задължението за авансово известяван е значително опростяване, което улеснява бързото привеждане в деяние на такива ограничения от страните членки, когато са спазени изискванията за ограничение на нарушаването на конкуренцията на единния пазар.

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер, която дава отговор за политиката в региона на конкуренцията, съобщи: " Днес Комисията рационализира разпоредбите за държавна помощ, използвани към националното финансиране, което попада в обсега на някои стратегии на Европейски Съюз. Това ще усъвършенства още повече взаимоотношението сред разпоредбите на Европейски Съюз за финансиране и разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ по новата многогодишна финансова рамка. Въвеждаме също повече благоприятни условия за страните членки да дават държавна помощ в поддръжка на двойния преход към екологична и цифрова стопанска система, без да е нужна процедура за авансово известяван, като в същото време не се предизвикват ненужни нарушавания на конкуренцията на единния пазар. Новите правила ще улеснят също страните членки да дават бързо по този начин нужното финансиране в поддръжка на устойчивото и устойчиво възобновяване от икономическите последствия от пандемията от ковид ".

За да се усъвършенства взаимоотношението сред разпоредбите за финансиране от Европейски Съюз и разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ по новата многогодишна финансова рамка, Комисията рационализира разпоредбите за държавната помощ, използвани за националното финансиране на планове или финансови артикули, които попадат в обсега на избрани, признати неотдавна стратегии на Европейски Съюз. С въведените през днешния ден промени в ОРГО разпоредбите за финансирането от Европейски Съюз и разпоредбите за държавната помощ, използвани за тези типове финансиране, бяха хармонизирани, с цел да се избегне ненужното усложняване, като в същото време се резервира конкуренцията в границите на единния пазар на Европейски Съюз.

Става въпрос за националното финансиране, планувано за:

1. интервенции по финансиране и вложение, подкрепяни от фонда InvestEU;

2. планове за научни проучвания, развойна активност и нововъведения (НИРД), получили щемпел за високи достижения по „ Хоризонт 2020 “ или „ Хоризонт Европа “, както и съфинансирани планове за научноизследователска и развойна активност или дейности за образуване на екипи по „ Хоризонт 2020 “ или „ Хоризонт Европа “;

3. планове по линия на европейското териториално съдействие, известни още като Interreg.

С днешното изменение на ОРГО тези ограничения към този момент могат да бъдат изпълнявани директно от страните членки, без да е належащо Комисията да бъде известена за тях, като тя би трябвало да бъде осведомена единствено след това. Освобождаването на помощта в тези области от задължението за авансово известяван е допустимо с помощта на защитните ограничения, заложени в стратегиите на Европейски Съюз, ръководени централно от Комисията. По-специално, помощта, предоставена в подтекста на тези стратегии: i) е предопределена за цел от общ интерес; ii) отстранява пазарна неефективност или способства за реализиране на задачите на социално-икономическото сближаване; и iii) е лимитирана до минималния нужен размер.

Освен това с изменението на ОРГО Комисията основава спомагателни благоприятни условия за страните членки да дават помощ, нужна за двойния преход, по метод, който ще им разреши също да поддържат бързо предприятията, които се нуждаят от финансиране, с цел да се оправят с икономическите последствия от пандемията от ковид.

Помощта, нужна за постигането на тези цели, понастоящем е освободена от задължението за авансово известяван на Комисията, и ще бъде значима за продължаващата подготовка за интервала след рецесията. Новите категории помощи, които ще бъдат освободени от задължението за известяван, попадат в области на политиката, които са съществени цели за двойния преход. Помощта, предоставена в тези области, ще подкрепи и възобновяване от икономическите последствия от рецесията с ковид и ще подсигурява, че това възобновяване ще способства за прехода към екологична и цифрова стопанска система. Съответните категории помощи са:

1. помощ за планове за енергийна успеваемост на сгради;

2. помощ за инфраструктура за зареждане с електрическа енергия или гориво за пътни транспортни средства с ниски емисии;

3. помощ за закрепени широколентови мрежи, мобилни мрежи 4G и 5G, някои планове за инфраструктура за трансевропейска цифрова съгласуваност и някои ваучери.

Член 108, параграф 3 от Договора за действието на Европейския съюз изисква от страните членки да уведомяват Европейската комисия за всички държавни помощи и да ги привеждат в деяние едвам откакто бъдат утвърдени от Комисията. Оправомощаващият правилник на Европейски Съюз за държавната помощ разрешава на Комисията да афишира избрани категории държавна помощ за съвместими с единния пазар и за освободени от плануваното в Договора обвързване за известяван.

ОРГО афишира съответни категории държавна помощ за съвместими с Договора, при изискване че извършват ясни условия, и освобождава тези категории от условието за авансово известяван на Комисията и за утвърждение от нея. Това разрешава на страните членки да ползват тези ограничения директно, в изискванията на цялостна правна сигурност. Общият правилник за групово освобождение от 2014 година даде опция на страните членки да ползват необятен набор от ограничения за държавна помощ без авансово утвърждение от страна на Комисията, защото е малко евентуално те да нарушат конкуренцията. В резултат на това от 2015 година досега за над 96 % от новите ограничения за държавна помощ, за които за първи път са били докладвани разноски, не е било нужно да се изпрати съобщение до Комисията. Това е съобразено с метода на Комисията напъните да бъдат съсредоточени върху постигането на повече и по-бързи резултати, като в същото време се подчертава в по-малка степен там, където добавената стойност се възприема като по-ограничена. След предложение на Комисията, признато през юни 2018 година, с цел да се улесни осъществяването на идната многогодишна финансова рамка (МФР) и да се усъвършенства взаимоотношението сред разпоредбите за финансирането от Европейски Съюз и разпоредбите за държавната помощ, Съветът на Европейски Съюз одобри през ноември 2018 година изменение на Оправомощаващия правилник на Европейски Съюз за държавната помощ (Регламент (ЕС) 2015/1588 на Съвета). Съгласно преразгледания Оправомощаващ правилник Комисията има право да внася целенасочени промени в ОРГО.

Проектите на модифицирания текст на ОРГО бяха подложени на две публични съвещания и бяха разисквани на три съвещания на Консултативния комитет сред Комисията и страните членки. Благодарение на този развой страните членки и заинтригуваните страни имаха задоволително благоприятни условия да разясняват плана на предложение на Комисията. Комисията оцени деликатно всички мнения и приспособява предлагането, когато това бе оправдано. Освен разширението на приложното поле на ОРГО, признато през днешния ден, Комисията към този момент стартира ново преразглеждане на ОРГО, предопределено да рационализира още повече разпоредбите за държавната помощ предвид на целите на Комисията по отношение на двойния преход. С страните членки и заинтригуваните страни ще бъдат извършени своевременни съвещания по отношение на плана на текста на това ново изменение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР