Европейската комисия прие набор от действия за по-добро предотвратяване и

...
Европейската комисия прие набор от действия за по-добро предотвратяване и
Коментари Харесай

Европейската комисия ще бори критичния недостиг на лекарства в ЕС

Европейската комисия одобри набор от дейности за по-добро попречване и намаляване на сериозния дефицит на медикаменти в Европейски Съюз за тази зима и всички последващи.

Критичният дефицит, в това число на някои антибиотици предходната зима, демонстрира, че са нужни непрекъснати координирани дейности за справяне с провокациите, свързани с доставките, както и за по-устойчиви европейски вериги за доставки на медикаменти, показват от Европейска комисия.

Основните цели са да се предотврати и смекчи сериозният дефицит в Европейски Съюз, като се слага акцент върху най-важните изчезнали медикаменти.

Предприети са ограничения от Органа за подготвеност и реакция при изключителни здравни обстановки () и Европейската организация по медикаментите (), които дефинираха (включително характерни педиатрични рецептури), за които плануват риск от сериозен дефицит преди зимата. Въведени са ограничения, с цел да се подсигурява съществуването на съответните антибиотици.

Също по този начин започва Европейски механизъм за доброволна взаимност в региона на медикаментите , който ще оказва помощ на страна членка при липса на обещано лекарство, като показва това на други страни членки, тъй че те да могат да отговорят с преразпределяне на медикаменти от своите налични ресурси.

Създава се Списък на Съюза на сериозно значимите медикаменти , който се чака да бъде разполагаем преди края на 2023 година Този лист ще бъде първата стъпка за анализиране на веригата на доставки на определени медикаменти до април 2024 година Анализът ще покаже къде са нужни спомагателни ограничения.
 Костадин Ангелов пита кои институции са проспали дефицита на медикаменти
Костадин Ангелов пита кои институции са проспали дефицита на медикаменти

Паралелните търговци на медикаменти да не се вършат на жертва

Въвежда се и регулаторна еластичност , т.е. страните членки ще могат да употребяват регулаторни изключения, с цел да се направи по този начин, че медикаментите да доближават навреме до пациентите, в това число удължение на периода на валидност или бързо разрешаване на други възможности.

Освен това Европейски Съюз ще даде насоки по отношение на публичните поръчки за медикаменти за подсилване на сигурността на доставките, издадени от Комисията до началото на 2024 година За идната зима е планувано и взаимно възлагане на публични поръчки за антибиотици и лекуване на респираторни вируси.

Държавите членки, EMA и Комисията към този момент са почнали дейности в посока на препоръчаната фармацевтична промяна за съгласуване на предотвратяването и смекчаването на рисковете от сериозен дефицит. Комисията ще продължи да работи дружно с страните членки за ускорение на детайлите на фармацевтичната промяна за повишение на сигурността на доставките, когато това е допустимо.

За да се диверсифицират доставките, както и да се подтиква производството на сериозно значими медикаменти дружно с всички заинтригувани страни, Комисията има намерение да сътвори Алианс за сериозно значимите медикаменти , който да стартира да действа при започване на 2024 година Алиансът за сериозно значимите медикаменти ще добави дирек на промишлената политика към Европейския здравен съюз. Това ще разреши на националните органи, индустрията, представителите на гражданското общество, Комисията и организациите на Европейски Съюз да координират дейностите на нивото на Европейски Съюз против дефицита на медикаменти и да се оправят с уязвимостите във веригата на доставки.

Работата на алианса ще се концентрира върху целеви брой сериозно значими медикаменти с най-голям риск от дефицит и влияние върху здравните системи. Тя ще се основава на разнороден набор от ограничения на политиката за намаляване на рисковете от дефицит и увеличение на предлагането, в това число:
координиране на практиките за възлагане на публични поръчки на нивото на ЕС; проучване на методите за диверсифициране на международните вериги на доставки посредством стратегически партньорства ; укрепване на потенциала на Европа за координирано произвеждане и нововъведения в производството на значими медикаменти и съставки; разработване на общ стратегически метод към натрупването на ресурси от медикаменти в ЕС; подпомагане на активизирането и съгласуването на финансирането от Европейски Съюз и националното финансиране .
Това би могло да проправи пътя за възможен " Законодателен акт за сериозно значимите медикаменти " в бъдеще, прецизират от Европейска комисия. За тази цел до края на 2023 година Комисията ще стартира особено подготвително изследване, което ще проправи пътя за оценка на въздействието.

През първата половина на 2024 година Комисията ще създаде и общ стратегически метод към натрупването на ресурси от медикаменти за попречване и намаляване на дефицита в съдействие с страните членки.

Международното съдействие и действителната интеграция на международната фармацевтична индустрия също са от основно значение, с цел да се подсигурява съществуването на медикаменти в Европейски Съюз и по света.

Комисията ще сътвори мрежа от интернационалните сътрудници за подсилване на устойчивостта на веригата на доставки. Ще бъдат основани и стратегически партньорства с трети страни за производството на медикаменти от сериозно значение, които отразяват както локалните потребности, по този начин и потребности на нивото на Европейски Съюз и на международно ниво.
 Държавата не знае какви медикаменти има в складовете, лекарите - в аптеките
Държавата не знае какви медикаменти има в складовете, лекарите - в аптеките

Проблемът с електронните предписания е поради търговски интерес, настояват от БЛС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР