Европейската комисия прие икономически и инвестиционен план за Западните Балкани,

...
Европейската комисия прие икономически и инвестиционен план за Западните Балкани,
Коментари Харесай

ЕК отпусна до 9 млрд. евро за 6 страни от Западните Балкани

Европейската комисия одобри стопански и капиталов проект за Западните Балкани, който планува вложения до 9 милиарда евро. Предоставянето на средствата е обвързано с промени и върховенството на закона в шестте страни, поели по пътя за влизане в Европейския съюз.

Целта е да се подтиква дълготрайното икономическо възобновяване на района, да се поддържа екологичния и дигитален преход и да насърчи районната интеграция и доближаването с Европейския съюз, се споделя в известие на Европейска комисия.

Средствата ще отидат за вложения и в региона на превоза и енергетиката, сподели еврокомисарят по разширението Оливер Вархеи при представянето на новия проект.

По думите му това би трябвало да помогне за превръщането на Западните Балкани в един от най-привлекателните райони за вложения в света. Изпълнението, несъмнено, ще би трябвало да върви ръка за ръка с промените.

В проекта се дефинират 10 водещи капиталови начинания в поддръжка на огромните пътни и железопътни връзки в района, силата от възобновими източници и прехода от сила от въглища, санирането на публични и частни здания за повишение на енергийната успеваемост и понижаване на излъчванията на парникови газове, инфраструктурата за ръководство на отпадъците и отпадъчните води, както и разгръщането на широколентова инфраструктура.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР