Европейската комисия прие днес най-новия си доклад по механизма за

...
Европейската комисия прие днес най-новия си доклад по механизма за
Коментари Харесай

ЕК: България е постигнала напредък, но няма решение за края на механизма за мониторинг


Европейската комисия одобри през днешния ден най-новия си отчет по механизма за съдействие и инспекция за подхванатите от България дейности за осъществяване на уговорките в региона правосъдната промяна и битката с корупцията и проведената престъпност. Това се показва в известие на Европейска комисия.

В днешния отчет се преглежда постигнатият през миналата година прогрес в осъществяването на последните 17 рекомендации. Отбелязва се със удовлетворение поредната работа на България по осъществяването на тези рекомендации, написа в известието. Комисията е на мнение, че напредъкът на България по механизма е задоволителен за осъществяването на уговорките на страната, поети все още на нейното присъединяванекъм Европейски Съюз. Необходимо е България да продължи да работи поредно за превръщането на отразените в отчета задължения в съответно законодателство и за трайното му осъществяване. България би трябвало да следи трайното осъществяване на промените посредством новооснован съвет, който ще работи след привършване на наблюдението на Европейска комисия, като достигнатите изводи ще се употребяват в бъдещия разговор с комисията в границите на всеобхватния механизъм за върховенството на закона в Европейски Съюз.

Както самонаблюдението, по този начин и наблюдението за върховенството на правото в Европейски Съюз, следва да подкрепят устойчивостта и необратимостта на промените, даже след края на механизма за България. Преди да вземе дефинитивно решение, Европейска комисия ще вземе поради мненията на Съвета на Европейски Съюз и на Европейския парламент, написа в известието.

От отчета през ноември 2018 година Европейска комисия следи "консолидиране на правната и институционалната рамка, въведена през предходните години ". За постигането на резултати в дълготраен проект ще бъдат нужни решителност и следващи дейности на първо място на национално ниво посредством съвета, който ще работи след привършване на наблюдението и ще бъде съпредседателстван от заместител министър-председателя, отговарящ за правосъдната промяна, и от представител на Висшия правосъден съвет.

Отговорността за обезпечаване на зачитането на върховенството на закона и безпроблемното действие на страната е вътрешна конституционна отговорност на всички национални държавни управления към техните жители. Това е отговорност и към Европейския съюз и останалите страни в Общността. Въпросите, обсъждани от съвета, който ще работи след привършване на наблюдението, ще бъдат употребявани и в разговора с Европейска комисия в границите на бъдещия механизъм на Европейски Съюз за върховенството на закона.

Комисията отбелязва уговорката на българското държавно управление да вкара процедури за отчетност на основния прокурор, в това число за опазване на независимостта на правосъдната власт в сходство с рекомендациите на Венецианската комисия. Европейска комисия отбелязва също уговорката на българските управляващи да одобряват законодателство за анулация на разпореждания на Закона за правосъдната власт, изискващи автоматизирано краткотрайно премахване от служба на магистрати при положение на наказателно следствие против тях и обявление на участие в професионални сдружения.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР