Европейската комисия прие амбициозен пакет от предложения в областта на

...
Европейската комисия прие амбициозен пакет от предложения в областта на
Коментари Харесай

Еврокомисията представи амбициозeн план за климата

Европейската комисия одобри упорит пакет от оферти в региона на климата, енергетиката, земеделието, превоза и данъчното облагане, който цели намаляването на нездравословните излъчвания с минимум 55% до 2030 година. Законодателните оферти са част от по този начин наречената Зелена договорка на Брюксел, крайната цел на която е до 2050 Европа да стане първия климатично безпристрастен континент.

По думите на зам.-председателя на комисията, който дава отговор за Зелената договорка, Франс Тимерманс, този пакет ще засегне живота на всеки един от нас. Той се основава на няколко доста значими промени, които следва да бъдат дебатирани в Европарламента, по-късно и от страните членки, преди да станат закони.

Първата от тях е обвързвана с разширението на схемите за търговия с въглерод, т.е. производството на нездравословни излъчвания във всяка една област към този момент ще коства по-скъпо. Постепенно ще бъдат отстранени безплатните квоти за въздухоплаване, което ще се отрази на самолетните билети. Тези квоти ще обзет и морския превоз, колите, а също по този начин и постройките.

Всички тези цели ще бъдат съответно избрани за всяка една страна - т.е., какъв брой би трябвало всяка една страна да понижава своите нездравословни излъчвания. В проекта на Брюксел се планува също до 2030 година да бъдат засадени милиони дървета в Европа, с цел да се възобновят горите. Очаква се вълна от саниране на обществени и на частни здания, а също по този начин през 2035 година всички новорегистрирани коли да бъдат с нулеви излъчвания, което значи електрически автомобили на водород.

Всички тези оферти занапред ще бъдат обсъждани в Европейския парламент и в страните членки. Очаква се отзвукът да бъде голям.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР