Европейската комисия придвижи нови 8 процедури за нарушение срещу България

...
Европейската комисия придвижи нови 8 процедури за нарушение срещу България
Коментари Харесай

Наказателните процедури на ЕК срещу България станаха 97

Европейската комисия придвижи нови 8 процедури за нарушаване против България и приключи една, с което настоящите наказателни начинания против страната станаха общо 97. Това излиза наяве от регистъра на институцията, откакто в четвъртък комисията разгласи ежемесечния си пакет от решения по наказателните процедури.

Процесът започва, когато страната членка не извършва задължението си съгласно правото на Европейски Съюз. Обичайно става въпрос за невъведени в период наставления в националното законодателство. Веднъж задвижени, процедурите минават през разнообразни стадии. В 95% от случаите не се стига до дело пред Съда на Европейски Съюз, само че в случай че страната въпреки всичко бъде наказана, тя може да се наложи да заплаща ежедневна санкция до преустановяване на нарушаването.

Сред 8-те процедури, които бяха придвижени напред в четвъртък, единствено една е на стадий завеждане на иск пред Съда на Европейски Съюз .

В този случай става дума за закъснение на транспонирането на Директивата за понижаване на разноските за високоскоростни мрежи (Директива 2014/61/ЕС), което е трябвало да стане до 1 януари 2016 година Комисията приканва съда да наложи финансова глоба на България в размер на 22 226 евро дневно.

От транспортното министерство дадоха отговор, че законът за транспониране на директивата сега е на второ четене в отрасловата парламентарна комисия и скоро се чака да бъде признат и в зала, като по този начин да се предотврати декларираната глоба.

" Директивата за понижаване на разноските за високоскоростни мрежи има за цел стимулиране на съдействието сред обособените браншове и потребление на синергиите (напр. с енергетиката, водоснабдяването, транспорта) в интерес на жителите посредством основаване на условия за по-ефикасно разрастване на нова физическа инфраструктура, тъй че мрежите да могат да се разпростират на по-ниска цена. Строителните работи, като да вземем за пример разкопаването на пътища за полагане на високоскоростни широколентови кабели, съставляват до 80 % от разноските за създаване на високоскоростни мрежи ", акцентираха от Европейска комисия.

Повечето от останалите процедури от четвъртък отиват от мек към по-сериозен стадий - " стимулирано мнение " , при който се изисква страната да се поправи в границите на два месеца. Ако това не стане, следва дело пред Съда на Европейски Съюз.

Единият случай е от региона на енергетиката. Комисията желае от България да се съобрази напълно с директивите от третия енергиен пакет , като траспонира вярно Директивата за електрическата енергия и Директивата за природния газ.

" Директивите са част от третия енергиен пакет и съдържат значими разпореждания за вярното действие на енергийните пазари, в това число правила за обособяване на операторите на преносни системи от енергийните снабдители и производители, за усилване на националните регулатори и за възстановяване на действието на пазарите на дребно в полза на потребителите”, акцентират от Европейска комисия. Според комисията България е транспонирала погрешно няколко условия, отнасящи се до модела за обособяване на собствеността, до модела за обособяване на самостоятелния метафоричен оператор и до оператора на разпределителната система. Освен това България не е транспонирала вярно разпоредбите за свързване към мрежата, като е дала опция на оператора на газопреносната система да отхвърля свързване на съображение на липса на потенциал на системата.

Пак на стадий " стимулирано мнение " е процедура в региона на финансовите услуги . България би трябвало да транспонира напълно преразгледаната Директива по отношение на пазарите на финансови принадлежности. Съответният законопроект също е на второ четене в отрасловата комисия. България би трябвало да вкара напълно и допълнението към Директива 2014/65/ЕС във връзка с отбраната на финансовите принадлежности и паричните средства, принадлежащи на клиенти, отговорностите за ръководство на артикули и разпоредбите, използвани към даването или приемането на такси, комисиони или други парични или непарични облаги. Срокът и в този случай е два месеца.

На същия стадий са и две други процедури. Едната се отнася до наредбите по отношение на европейската заповед за следствие по наказателноправни въпроси . " Въз основа на взаимното признание, според директивата страните членки би трябвало да признаят и изпълнят искане за доказателства от друга страна членка по същия метод и при същите условия, при които биха го създали за искане от националния си орган ", показват от Европейска комисия.

Другата се отнася до транспонирането на законодателството на Европейски Съюз по отношение на правото на достъп до юрист . " В Европейски Съюз всяко лице, обвинено в осъществяването на закононарушение, има главното право на обективен правосъден развой и на отбрана. Директивата за правото на достъп до юрист способства за гарантирането на това главно право ", показват от Брюксел.

Друга процедура, която е на относително ранен стадий - " уведомително писмо ", е по отношение на географските инструкции. Европейска комисия приканва България да анулира националната рамка в региона на географските инструкции , тъй като тя не е съвместима с разпоредбите на Европейски Съюз за схемите за качество на селскостопанските артикули и храни. Тази система е трябвало да бъде отстранена още през 2007 година, тъй като тя е можела да пази единствено съществуващите национални географски инструкции до 2008 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР