Европейската комисия преведе на Украйна във вторник 1.5 милиарда евро,

...
Европейската комисия преведе на Украйна във вторник 1.5 милиарда евро,
Коментари Харесай

ЕС даде на Украйна 1.5 млрд. евро за бюджетни нужди

Европейската комисия преведе на Украйна във вторник 1.5 милиарда евро, с цел да покрие бюджетни разноски.

Парите са част от утвърдената за 2023 година до 18 милиарда евро помощ от Европейски Съюз, която би трябвало да помогне на Украйна да покрие непосредствените си потребности за заплащане на заплати и пенсии, както и да поддържа действието на главните публични услуги, като лечебни заведения, учебни заведения и жилища за разселени хора.

Парите се употребяват за възобновяване на разрушена от Русия сериозната инфраструктура, като енергийни обекти, водни системи, транспортни мрежи, пътища и мостове, оповестява Еврокомисията.

Това е втори транш от помощта, откакто през януари Брюксел преведе на Киев 3 милиарда евро.

 Европейски Съюз ще дава заеми от 1.5 милиарда евро месечно на Украйна Европейски Съюз ще дава заеми от 1.5 милиарда евро месечно на Украйна

Парите са обвъзани с осъществяване на промени, множеството, от които свързани с върховенството на правото и битката с корупцията. Еврокомисията оповестява, че е получавала постоянни отчети от Киев, като като най-важни достижения през февруари и март се показват назначението на нов началник на Националното антикорупционно бюро на Украйна, както и избора на нов контролен съвет на държавната нефтено и газова компания " Нафтогаз ". Еврокомисията отбелязва, че Украйна е подобрила банковия контрол и е опростила условия за лицензиране и разрешителни за бизнеса.

От началото на войната Европейски Съюз е дал 11.7 милиарда евро поддръжка за украинския бюджет под формата на мощно облекчени заеми.

По оценка на МВФ, с цел да може да действа като страна.

Киев договаря с фонда за обособена стратегия за подкрепяне на бюджета за 15 милиарда евро, само че тя към момента не е утвърдена от борда на Международния валутен фонд.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР