Европейската комисия препоръчва началото на преговори за присъединяване с Македония

...
Европейската комисия препоръчва началото на преговори за присъединяване с Македония
Коментари Харесай

ЕК препоръчва началото на преговори за присъединяване с Македония и Албания

Европейската комисия предлага началото на договаряния за присъединение с Македония и Албания. Това разгласи висшият представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини на взаимна конференция с еврокомисаря по разширението Йоханес Хан.

На съвещанието на Колегиума на комисарите в Страсбург пристигна позитивната и окуражаваща вест, че Еврокомисията предлага започване на преговорния развой за присъединение на Македония и Албания. След това е въпрос на решение на Европейския съвет през юни, само че "позитивното обръщение, което чакаха в Скопие и Тирана пристигна ", сподели Федерика Могерини, представена от БНР.

От шестте страни от Западните Балкани Черна гора и Сърбия имат сериозен прогрес в преговорния развой, работи се и с управляващите на Босна и Херцеговина и с Косово за реализиране на прогрес.

Към този миг не могат да бъдат отворени нови преговорни глави с Турция. Анкара обаче остава основен и стратегически партьор, с който не постоянно сме на едно мнение, само че с който си сътрудничим по доста въпроси, сподели Могерини.

По отношение на страните от Западните Балкани проблематични области остават правовата страна, битката с корупцията и проведената престъпност.

"Западните Балкани са Европа и ще бъдат част от европейското бъдеще, това е част от споделен забавен и е за положителното на Европа ", сподели още Федерика Могерини, която тази вечер отпътува на балканска обиколка, която стартира от Тирана.

Тя заяви още, че е в развой на подготовка и срещата на върха в София, която не значи, по думите й, разширение, само че е значим принос към този развой.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР