Европейската комисия препоръча на националните власти да прегледат дали не

...
Европейската комисия препоръча на националните власти да прегледат дали не
Коментари Харесай

Еврокомисията препоръча да се прегледат шенгенски визи, издадени на руснаци

Европейската комисия предложи на националните управляващи да прегледат дали не са издали шенгенски визи на съветски жители, които съставляват опасност за сигурността. Това се показва в оповестени в петък насоки на Брюксел във връзка решението за ограничение на пътуванията на руснаци в Европа.

В петък, което ще направи по-трудно и по-скъпо слагането на шенгенски визи в съветските паспорти.

Европейската комисия пък даде насоки какво да се прави с към този момент издадените и още годни 12 млн. шенгенски визи на съветски жители.

" Страните от Европейски Съюз би трябвало деликатно да ревизират визите, които към този момент са били издадени на съветски жители. Това би трябвало да стане, като се употребяват същите правила, както при оценката на новите претенции за визи ", се споделя в документа.

Европейската комисия поучава и за " по-внимателно изследване на данните на съответен жител на Руската федерация въз основа на обстановката, в която се намира в сегашния геополитически подтекст. Това може да докара до това притежателят на виза да бъде считан за евентуален опасност "

В такива случаи към този момент издадената виза би трябвало да бъде анулирана, откакто притежателят й бъде осведомен.

" Хората, чиято виза е анулирана, имат право да оспорят това решение ", се показва в рекомендацията

В същото време в нея се споделя, че съществуването на шенгенска виза не е гаранция, че тя ще може да бъде употребена за влизане в Европейски Съюз, защото националните управляващи могат по преценка да откажат достъп на нейния собственик на границата. " Наличието на годна виза не дава автоматизирано право за влизане в Шенгенското пространство ", отбелязва Европейската комисия.

Според рекомендацията, страните-членки на Европейски Съюз би трябвало да усилят периода за разглеждане на заявки за издаване на виза до 45 дни.

" Европейската комисия счита, че страните-членки на Европейски Съюз би трябвало да се възползват изцяло от опцията за удължение на периода за взимане на решение по молба за виза до 45 дни ", се споделя в текста на документа.

Отбелязва се, че този метод би трябвало да се ползва към избрани категории претенденти, по-специално " тези, които нямат значима причина за пътешестване, изключително тези, които аплайват за виза за туризъм, или тези, чието пътешестване не е незабавно ".

Заявленията от тези с " значима причина " и тези, които могат да " обосноват неотложност " за пътешестване обаче, могат да бъдат прегледани в границите на по-кратък период.

В документа се показва още, че в случай че има " основателно подозрение " по отношение на достоверността на документите, с които се кандидатства за виза, да вземем за пример за задачата на пътуването, молбата би трябвало да бъде отхвърлена. А отводът би трябвало да бъде маркиран в Шенгенската осведомителна система, с цел да се вижда от консулствата на останалите шенгенски страни.

Според рекомендацията на Европейска комисия страните от Европейски Съюз би трябвало да се управляват от " доста непоколебим метод " във връзка с съветските туристи, защото " е по-трудно да се оцени валидността на пътуването спрямо други цели (командировка, посещаване на родственици или пътешестване за медицински цели).

По-рано Брюксел заяви, че многократните визи ще изискват " по-дълъг лист от подкрепящи документи и че претендентите ще би трябвало да дават цялостен лист с документални доказателства, когато аплайват за такава виза, вместо упростеният, работил по време на облекчения визов режим.

Шенгенската виза за съветски жители нараства от 35 на 80 евро от 12 септември.

Европейски Съюз реши да ограничи издаването на визи на съветски жители, откакто петте граничещи с Русия шенгенски страни оповестиха, че са подложени на голям напън от искащи да пътуват до Европа руснаци, които желаят да влязат през тяхна територия поради неналичието на директни полети.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР