Европейската комисия предяви иск срещу България и Словакия пред Съда

...
Европейската комисия предяви иск срещу България и Словакия пред Съда
Коментари Харесай

ЕК съди България заради директивата за възобновяемите енергийни източници

Европейската комисия предяви иск против България и Словакия пред Съда на Европейския съюз поради това, че двете страни не са транспонирали в националните си законодателства Директивата за силата от възобновими източници, осведоми Българска национална телевизия.

ЕК изиска налагането на финансови наказания за двете страни. Страните-членки е трябвало да транспонират директивата до 30 юни 2021 година. Единствено България и Словакия не са подхванали ограничения това да се случи.

Според Европейска комисия силата от възобновими източници е основен детайл от Европейския зелен пакт. Директивата за силата от възобновими източници, призната през 2018 година, обезпечава правната рамка за развиването на силата от възобновими източници в електроенергетиката, секторите на топлинната и хладилната сила и превоза в Европейски Съюз през актуалното десетилетие.

В нея се слага наложителна на ниво Европейски Съюз цел за 2030 година минимум 32 % от силата да се създава от възобновими източници. Също по този начин директивата улеснява присъединяване на жителите в енергийния преход, като дава опция за лично ползване и основаване на общности за сила от възобновими източници.

Европейската комисия предяви иск против Бълагрия, Ирландия, Гърция, Италия, Латвия и Португалия и поради неприлагане на Регламента за инвазивните непознати типове. Инвазивните непознати типове са растения и животни, които инцидентно или съзнателно се вкарват в район, където нормално не се срещат.

Шестте посочени страни членки не са изготвили, приложили и показали на Комисията проект за деяние (или набор от проекти за действие) за секване на най-важните пътища на нахлуване и разпространение на тези типове. Наред с това България и Гърция към момента не са основали система за наблюдаване на инвазивните непознати типове, които засягат Съюза, нито са я присъединили в съществуваща система, макар че крайният период за това условие изтече през януари 2018 година

Освен това против България стартира и наказателна процедура поради схемата за обезщетения за горивата. Европейска комисия показва, че страната ни е въвела ограничения, които опонират на наредбите за вътрешния пазар.

България вкара скица за отплата за гориво, която води до по-ниска цена на горивата единствено за притежателите на транспортни средства, регистрирани в България. Съгласно схемата ползвателите на регистрирани в България леки коли, мотоциклети и мотопеди имат право на по-ниски публични цени на горивата. Отстъпката в размер на 25 стотинки на литър се прилагаше единствено за коли с българска регистрация.

В тази връзка Комисията насочи искане към българските органи да съблюдават правилата за свободното придвижване на артикули, за свободното придвижване на жители и служащи, за недопускане на дискриминация на жителите на Европейски Съюз, както и разпоредбите за известяван според Директивата за бистрота в границите на единния пазар.

България разполага с два месеца, с цел да отговори на опасенията, изразени от Комисията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР