Европейската комисия предупреди днес, че може да предприеме наказателни процедури

...
Европейската комисия предупреди днес, че може да предприеме наказателни процедури
Коментари Харесай

ЕК предупреди: Ще се наказват държавите-членки, спрели вноса на украинско зърно

Европейската комисия предизвести през днешния ден, че може да предприеме наказателни процедури против страните от Европейския съюз, които постановат едностранни ограничавания на земеделския импорт от Украйна. Целта ни е да реализираме решение взаимно с всички наранени страни, посочи представител на комисията на конференция в отговор на въпроси.

Държавите в Европейски Съюз нямат право да постановат едностранни ограничения. Целта ни е да реализираме решение благодарение на всички наранени. Украйна показа тази седмица проект за деяние, обсъждаме го, добави представителят.

Планът планува Украйна да вкара бързо контрол на износа. В този случай няма да има потребност от едностранни ограничавания. Европейска комисия резервира правото си, в случай че реши, да предприеме наказателни процедури против страните, които поддържат едностранни ограничения, разясни той.

Говорителят добави, че към този момент Европейска комисия не е осведомена с ограниченията, предприемани от България. Обсъждаме тези въпроси двустранно, посочи той.

По неговите думи Европейска комисия ще бъде длъжна да съставлява страните от Европейски Съюз в разногласието в Световната комерсиална организация (СТО) по въпроса за украинския експорт. Украйна предяви преди дни иск в СТО против Полша, Унгария и Словакия поради подхванатите от тях едностранни ограничавания против вноса на украински аграрни артикули.

На 15 септември Европейска комисия реши да не продължава краткотрайните ограничавания за украинския аграрни импорт. Временните ограничения засягаха преноса на украинска годишна продукция през България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия, съобщи Българска телеграфна агенция. След тази дата Будапеща, Братислава и Варшава вкараха едностранни ограничения. Заради разногласието Полша разгласи желание да приключи военната помощ за Украйна. Междувременно Украйна даде обещание да вкара лицензи за износа, с цел да ограничи опцията за наново пораждане на компликации на европейския пазар.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР