Европейската комисия представи вчера предложенията си за миграцията, в навечерието

...
Европейската комисия представи вчера предложенията си за миграцията, в навечерието
Коментари Харесай

ЕС ще се нуждае от 10 хил. граничари до 2020 г., заяви Еврокомисията

Европейската комисия показа през вчерашния ден предложенията си за миграцията, в навечерието на планувания за през днешния ден и на следващия ден Европейски съвет.

Комисията отбелязва, че към този момент е необятно открита невъзможността страните от Европейски Съюз да се оправят с мигрантите независимо. Допълва се, че разликите в отношението към мигрантите в обособените страни от Общността е повода за тяхното своеволно придвижване в Европейски Съюз.

Комисията регистрира, че откакто през 2014 година Европейски Съюз е разполагал с под 300 граничари, подготвени да поемат задания по външните граници, тази година броят им е достигнал 1300, а до 2020 година е належащо да нарасне до 10 хиляди. Европейски Съюз се нуждае в допълнение от 15 плавателни средства, шест самолета и 35 единици сухопътна техника за защита на границите. В документа се показва, че до момента в Европейски Съюз са били разселени над 32 000 мигранти.

Посочва се, че към този момент липсват нужните три милиарда евро за продължение на действието на съглашението за миграцията с Турция. Предвижда се от тази сума два милиарда евро да бъдат отпуснати от бюджета на Европейски Съюз, а останалият един милиард да бъде от вноски на обособените страни от Общността.

Еврокомисията прецизира, че до края на юли е допустимо да бъде реализирано единогласие по смяната в разпоредбите за подслоняването на мигранти, за условията за даването на протекция, за разселването. До края на годината наподобява допустимо одобряването на измененията в разпоредбите от Дъблин (за отговорността на страните от Европейски Съюз да преглеждат молбите за закрила), както и за процедурите за присъждането на отбрана. Засега е неразбираемо по кое време би могло да се реализира съглашение по измененията в европейската визова политика и за краткотрайното обновяване на инспекциите по вътрешните граници на Шенген.

Места за настаняване на мигранти

Еврокомисията обрисува три благоприятни условия за местата, където новите мигранти да бъдат одобрявани до оценка на молбите им за протекция - в Европейски Съюз или отвън Европейски Съюз. В едната от опциите достигналите териториалните води на Европейски Съюз ще изчакват оценка на европейска земя, като е допустимо това да става не в страната, където е пристанал плавателният съд, с който са пристигнали. За да може това да се случи, в действие би трябвало да бъдат въведени двустранни съглашения сред страни от Европейски Съюз на основата на съпричастността (подялба на тежестта).

При втората опция мигрантите ще бъдат връщани в страни отвън Европейски Съюз, в случай че плавателният им съд е бил прихванат във водите на страна отвън Общността или в интернационалните води, без значение под чий байрак плава този съд.

Третата опция - всички противозаконни мигранти (проникнали в Европейски Съюз не през граничен пункт), без значение къде са подали молба, да изчакват решението отвън Европейски Съюз, не се предлага от комисията. Еврокомисията предизвестява, че по настоящото законодателство сходен метод е мъчно изпълним и на границата на закона.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР