Европейската комисия представи оценката си за Унгария в рамките на

...
Европейската комисия представи оценката си за Унгария в рамките на
Коментари Харесай

Унгария не е постигнала достатъчен напредък в реформите си, за да получи средства по Mеханизма за възстановяване и устойчивост

Европейската комисия показа оценката си за Унгария в границите на процедурата за обвързване с условия.

Комисията смята, че без значение от подхванатите стъпки, към момента съществува риск за бюджета на Европейски Съюз, като се има поради, че коригиращите ограничения по отношение на върховенството на закона към момента не са изпълнени. В резултат на това Комисията реши да резервира първичното си предложение от 18 септември за прекъсване на 65 % от бюджетните заеми за поети отговорности за три оперативни стратегии в границите на политиката на доближаване, възлизащи на 7.5 милиарда евро.

Въпреки че бяха подхванати или са в ход редица промени, Унгария не съумя да извърши 17 коригиращи ограничения, контрактувани в границите на общия механизъм за обвързване с условия, до крайния период 19 ноември, както тя се ангажира. Те се отнасят по-специално до успеваемостта на новосъздадения Орган по интегритет и процедурата за правосъден надзор на прокурорските решения. Комисията стигна до заключението, че изискванията за използване на регламента остават и че ще са нужни спомагателни основни стъпки за унищожаване на оставащите опасности за бюджета на Европейски Съюз в Унгария.

Сега държавните управления в Съвета на Европейски Съюз ще би трябвало да гласоподават това предложение до 19 декември, като за влизане в действие на прекъсването на средствата се изисква квалифицирано болшинство.

С друго свое решение Европейската комисия утвърди проекта на Унгария за възобновяване и резистентност с общ размер от 5.8 милиарда евро. Плащания обаче по този проект няма да са вероятни до момента в който Унгария не извърши напълно и вярно заложените промени в региона на върховенството на закона, свързани с независимостта на правосъдната власт, които са ясно избран в набор от 27 „ супер етапни цели “. Отмяната на тези междинни цели на по-късен стадий също би блокирала всички следващи заплащания по Механизма за възобновяване и резистентност.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР