Европейската комисия представи днес проучване за оценката на гражданите на

...
Европейската комисия представи днес проучване за оценката на гражданите на
Коментари Харесай

Българинът намира живота за по-несправедлив от средния гражданин на ЕС

Европейската комисия показа през днешния ден изследване за оценката на жителите на Европейския съюз за правдивост, неравноправие и разлики сред поколенията. Според данните 53% от европейците декларират, че множеството неща, които се случват в живота им, са обективни. На това мнение са едвам 38% от българите. На другия полюс са Ирландия (78%), Дания (77%) и Финландия (75%). Хората са по-склонни да възприемат събитията като обективни, в случай че са по-добре образовани, по-млади и в по-добро финансово състояние, сочат данните. (Пълните резултати можете да видите в прикачените файлове)

В положително здраве настояват, че са 61% от българските жители и 78% от останалите в Европейски Съюз. В най-хубаво здраве се усещат хората в Ирландия (92%), а на другия полюс са тези в Латвия (55%).

Щастливи се усещат 83% от хората в Европейски Съюз и 62% от българите. Повече от половината от респондентите в Дания (59%), Швеция (56%) и Ирландия (52%) са мощно съгласни с изказванието, че се усещат щастливи спрямо 13% в Румъния и Гърция.

Справедливост, неравноправие и разлики сред поколенията - България
Според изследването хората в някои страни от Южна и Източна Европа е най-вероятно да се съгласят с изказванието, че когато нещата в живота им се объркат, им лишава дълго време, с цел да се върнат към естественото. В България е най-голям процентът на хората, които споделят това мнение (55 на сто), следвана от Италия (53%), а най-нисък е процентът в Швеция (14 на сто).

Справедливост, неравноправие и разлики сред поколенията - Европейски Съюз
С изказванието, че на множеството хора в страната може да се има вяра са съгласни 26% от българите, на противоположното мнение са 35%. В 12 страни най-малко половината респонденти са съгласни, че на множеството хора в страната им може да се има вяра, като отпред са Финландия (85%), Дания (82%) и Швеция (76%). На другия край са Словакия (23%) и Кипър и Гърция (24%).

Най-голяма част от интервюираните в Дания (83%), Ирландия (82%) и Швеция (76%) споделят мнението, че значимите решения, които ги засягат, нормално се взимат по обективен метод.

Повече от двойна е разликата в отговорите на въпроса за чувството за равни благоприятни условия за прогрес в живота - 58% от хората в Европейски Съюз се усещат на еднакъв старт с останалите, до момента в който в България на това мнение са едвам 32%. В Дания и Швеция съгласни с това изказване са 81 на 100, а в Гърция - едвам 18 на 100.

Според изследването българите слагат на водещо място нуждата да бъдат здрави, с цел да напреднат в живота (73% против 48% в ЕС). Анкетираните в България е доста по-вероятно (56%) спрямо тези в останалите страни да кажат, че " Да познаваш верните хора " е от главно значение, с цел да постигнеш прогрес. Това е отговорът на 22% от останалите европейци. " Да имаш шанс " е отговорът на 21% от хората в Европейски Съюз и на 60% от българите. " Да имаш политически връзки " дават отговор 10% от европейците и 37% от българските участници.

В 23 страни болшинството споделят, че това да идваш от богато семейство е или основно или значимо, с цел да напреднеш в живота. Респондентите в Унгария (89%), Италия (88%) и България (86%) в най-голяма степен са на това мнение, спрямо Дания (34%), Швеция (38%) и Люксембург (41%).

В 21 страни минимум половината хора считат, че да имаш политически връзки е главно или значимо изискване за напредъка. В Хърватия на това мнение са най-вече хора (88%), следвана от България (84%) и Унгария (81%).

Мнозинството българи (91%) и европейци (84%) декларират, че разликите в приходите са прекомерно огромни. Мнозинството в България и в останалата част от Европейски Съюз (81%) са на мнение, че с цел да се промени това, държавните управления би трябвало да вземат ограничения. Във всички страни от Европейски Съюз, като се изключи Дания, над 60 на 100 са съгласни, че държавните управления би трябвало да подхващат ограничения, с цел да понижат тази разлика.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР