Европейската комисия представи днес предложенията си за промени, свързани с

...
Европейската комисия представи днес предложенията си за промени, свързани с
Коментари Харесай

Европейската комисия предлага промени във финансирането и дейността на партиите

Европейската комисия показа през днешния ден предложенията си за промени, свързани с активността и финансирането на партиите, осведоми Народоосвободителна въстаническа армия.

Предложените промени целят да усилят прозрачността, тъй че хората да знаят за кого гласоподават, да покачат демократичната легитимност, тъй че финансирането по-добре да отразява поддръжката, дадена от европейските гласоподаватели, както и да подобрят правоприлагането, тъй че да може да се противодейства на злоупотребите и да се възвръщат средства. Това се показва в известие на комисията. Предложенията следва да бъдат признати и да влязат в действие преди изборите за Европейски парламент през 2019 година

В някои случаи обособени членове на една и съща национална партия спонсорират основаването на разнообразни европейски партии. Действащият метод за разпределение на финансирането от Европейски Съюз за европейските партии не е задоволително симетричен на нивото на посланичество, реализирано в изборите за Европейски парламент. Партиите изпитват компликации при осъществяването на условието за съфинансиране, с което е обвързано приемането на въпросното финансиране, написа в известието.

С предложенията на Европейската комисия се търси по-тясна връзка сред действителното посланичество и финансирането, като делът от финансирането, който се разпределя въз основа на същинския дял от получените гласове, бъде повишен от 85 на 100 на 95 на 100. При настоящата система 15 на 100 от финансирането се разпределят сред всички партии, без значение от броя на представляваните от тях гласоподаватели.

С предлаганите промени се цели да се обезпечи повече бистрота за европейските жители за връзките сред европейските и националните партии, като от националните партии ще се изисква да поместват ясно на уеб страниците си логото и политическата стратегия на европейската партия, с която са свързани. Ще се показва също съотношението сред мъжете и дамите измежду евродепутатите от съответните партии.

За да се ръководят парите на данъкоплатците по-добре, с препоръчаната промяна ще се отстранят пропуските в законодателството, които дават опция на партиите да злоупотребяват със системата, като основават голям брой юридически лица по изискванията за в допълнение финансиране.

По настоящите правила партиите и фондациите, които дават отговор на избрани условия, имат опцията да станат европейски юридически лица и по този начин се усилва достъпът до европейска финансова поддръжка. Тези условия включват условие за посланичество в задоволително огромен брой страни от Европейски Съюз и следване на полезностите на Европейският съюз.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР