Европейската комисия представи днес новия доклад за напредъка на България

...
Европейската комисия представи днес новия доклад за напредъка на България
Коментари Харесай

ЕК в доклада за България: Имате напредък, но трябва още много работа

Европейската комисия показа през днешния ден новия отчет за напредъка на България по механизма за съдействие и инспекция . Отчита се осъществяването на 17-те рекомендации на комисията в отчета от януари.

Има прогрес в доста области, само че е нужна още работа , разяснява зам.-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс, представен в известие на институцията.

" България е изпълнила или е постигнала прогрес по няколко от нашите рекомендации, само че към момента не по всички . Разчитам на държавното управление на България да извърши всички замислени промени и да избегне забавяния, с цел да се реализира прогрес към задачата да се постави завършек на механизма в границите на мандата на тази комисия ", прибавя той.

В днешния отчет се отбелязва, че е реализиран забележителен прогрес по отправените рекомендации. Макар политическата неустановеност да докара до забавяния в осъществяването на промените при започване на годината, процесът се форсира от май насам. Предстои да се видят окончателните резултати в области, изискващи законодателни промени и дейности от страна на държавното управление, като да вземем за пример битката с корупцията.

През тази година бяха осъществени значими промени и в правосъдната система , изключително избирането на нов състав на Висшия правосъден съвет. Въздействието от тази стъпка следва да стартира да се демонстрира през идната година, написа в документа.

Въпреки че Европейска комисия към момента не може да заключи, че индикаторите са изпълнени в приемлива степен , тя остава на мнение, че при непрекъснати политически насоки и решителност за реализиране на прогрес в промяната, България следва да може да извърши оставащите рекомендации и да отговори приемливо на индикаторите в близко бъдеще. Комисията ще оцени напредъка още веднъж към края на идната година .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР