Европейската комисия представи днес нов доклад за състоянието на Шенгенското

...
Европейската комисия представи днес нов доклад за състоянието на Шенгенското
Коментари Харесай

ЕК отново изразява подкрепа за приемането на България и Румъния в Шенген

Европейската комисия показа през днешния ден нов отчет за положението на Шенгенското пространство, в който още веднъж показва поддръжката си за присъединението на България и Румъния до края на годината.

Комисията още веднъж приканва Съвета на Европейски Съюз да разреши на двете страни да се причислят напълно към Шенген, се показва в текста. Преди към този момент 12 години комисията удостовери, че България и Румъния са подготвени да станат напълно част от пространството без гранични инспекции. През ноември 2022 година Европейска комисия удостовери още веднъж готовността на тези страни да се причислят. Проверките в двете страни предходната есен освен потвърдиха заключенията от 2011 година, че България и Румъния извършват съответните условия, само че демонстрираха, че двете страни съответно ползват най-новите промени в разпоредбите за Шенген и имат основен принос за положителната работа на Шенгенското пространство, добавя Европейска комисия.

Комисията отбелязва, че запазването на инспекциите по границите има значими негативни последствия за стопанската система и околната среда, както и за българските и румънските жители, и за целия Европейски Съюз. Увеличеното време за очакване по границите води до дълги опашки от транспортни средства и високи разноски, понижена конкурентоспособност за бизнеса, спиране на веригите за доставки и понижени доходи за туризма. Несигурността, обвързвана със закъсненията по границите и бюрокрацията, може да отблъсне задграничните вложения и да подкопае икономическото и общественото доближаване сред страните в Европейски Съюз, се показва в отчета. Комисията цитира данни, съгласно които годишно инспекциите по вътрешните граници в Европейски Съюз водят до отделянето на 46 000 тона въглероден диоксид.

Комисията работи в тясно съдействие с шведското и идното испанско председателство на Съвета на Европейски Съюз, с цел да приготви решение за унищожаване на инспекциите допустимо най-скоро тази година. Румъния и България непрекъснато са работили като съществени участници в непрекъснатото развиване на достиженията на правото от Шенген. Крайно време е Европейски Съюз да извърши уговорката си да им даде пълноправно участие в Шенгенското пространство и да укрепи в допълнение европейското единение по този метод, декларира комисията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР