Европейската комисия предложи задължителна за всички страни в ЕС директива

...
Европейската комисия предложи задължителна за всички страни в ЕС директива
Коментари Харесай

Еврокомисията предложи разширяване на понятието "корупция" и по-строгото ѝ преследване

Европейската комисия предложи наложителна за всички страни в Европейски Съюз инструкция за битка с корупцията в границите на съюза и зад граница, която сензитивно уголемява обсега на това разбиране и планува гонене на корупционни дейности в обществения и частния бранш като закононарушения, а освен като административни нарушавания. В някои случаи евентуално ще е допустимо и изключването на наказаните за корупция от публични поръчки и даже от заемане на длъжности в администрацията и Народното събрание.

Освен това се приготвя основаване на специфичен режим на наказания по линия на общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС), ориентиран против тежката корупция в международен мащаб. В известието от през днешния ден не е употребен терминът " световен европейски Закон " Магнитски ", само че смисълът е тъкмо този.

Едно от изключенията в препоръчаната инструкция е за финансирането на политическите партии и предизборните акции, тъй като те се контролират от национални закони и правила.

Сред значимите за България оферти в пакета е наречено Осигуряване на ефикасни следствия и на наказателно гонене на корупцията и планува следното:

Предложението за Директива на Европейския парламент и Европейския съвет е в детайли разказано като сплотява сегашните старания и развива нови посоки и принадлежности на равнище Европейски Съюз и на нивото на страните членки:

Мрежа на Европейски Съюз против корупцията , сплотяваща правоприлагащи органи, обществени органи, практикуващи експерти, гражданското общество и други заинтригувани страни, ще работи като катализатор за попречване на корупцията в целия Европейски Съюз и ще създава най-хубави практики и на практика насоки.

Една от главните задания на мрежата ще бъде да подкрепя Комисията при очертаването на общи области с висок риск от корупция в целия Европейски Съюз.

 Вера Йоурова
© audiovisual.ec.europa

Вера Йоурова

Работата на мрежата ще способства за правенето на тактика на Европейски Съюз за битка с корупцията , която ще бъде създадена след съвещания с Европейския парламент и Съвета, с цел да се реализира оптимално влияние и координация на дейностите на ЕСПо-строги правила за битка с корупцията посредством модернизиране на съществуващата правна рамка на Европейски Съюз за битка с корупцията:
 Илва Йохансон
© audiovisual.ec.europa

Илва Йохансон

Един юридически акт за всички корупционни закононарушения и обвързваните с тях наказания за:

Освен че за пръв път на това равнище се израняват корупцията в обществената и в частната сфера, се предлага установяване на утежняващи и смекчаващи условия. Утежняващи условия могат да бъдат използвани, да вземем за пример, когато нарушителят е длъжностно лице на високо равнище или дава отговор за правоприлагането. Смекчаващите условия могат да включват обстановки, при които нарушителят разпознава други извършители или спомага за изправянето им пред правораздаването.

За разпоредбите за обявление на имущество, лобирането и бързото прекосяване от публични постове към частния бизнес (особно когато става дума за компании, за които или с които длъжностното лице е работило или регулирало на поста си) се приканва държавите-членки да подсигуряват, че са налице основни превантивни принадлежности, в това число ефикасни правила (
Ограничителни ограничения или наказания, когато корупционните дейности съществено засягат или рискуват да обиден задачите на Общата външна политика и политика на сигурност на Европейски Съюз ще засягат случаи на въздържан или деен рушвет на държавен чиновник или корист или нелегално заграбване на благосъстоятелност от държавен чиновник, в това число изпиране на доходи от тези дейности. По този мотив на брифинга в Брюксел бяха заложени много въпроси, свързани с така наречен Катаргейт в Европейския парламент.

 Жозеп Борел
© audiovisual.ec.europa

Жозеп Борел
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР