Европейската комисия предложи речта на омраза и престъпленията, извършени от

...
Европейската комисия предложи речта на омраза и престъпленията, извършени от
Коментари Харесай

Речта на омразата става престъпление

Европейската комисия предложи речта на ненавист и закононарушенията, осъществени от ненавист, да бъдат включени в листата на Европейски Съюз с общопризнати закононарушения.

От признатото в четвъртък известие излиза наяве, че става дума за вербално принуждение и закононарушения против представители на малцинствата, дами и девойки, хора с увреждания и други

Според Еврокомисията по време на пандемията такива закононарушения са се нараснали, а обособените страни в друга степен инкриминират сходни действия и с цел да се реализира ефикасен и изчерпателен наказателноправен метод и да се обезпечи отбрана на жертвите, е належащо правната подредба на такива действия да се уеднакви на всички места в Европейски Съюз.

Най-често жертвите на закононарушения от ненавист са представители на малцинствата - роми, мюсюлмани, хора от азиатски генезис и евреи. Те са подлагани на обиди, само че също на побоища, тормоз и закани, написа в претекстовете на Еврокомисията. В тях се показва, че 52 % от младите дами и девойки са били подложени на онлайн принуждение, в това число закани и полов тормоз, до момента в който хората с увреждания са изложени на по-голям риск да станат жертви на тормоз и тежки закононарушения, в това число закононарушения от ненавист.

Въпреки, че са широкоразпространени речта на ненавист и закононарушенията от ненавист не са включени в листата от общопризнати в Европейски Съюз престъпни закононарушения. В него попадат тероризъм, пране на пари, корупция, трафик на хора, полови злоупотреби с дами и деца, подправяне на пари, противозаконен транспорт на опиати или оръжие, компютърни и проведени закононарушения.

" Свободата значи и независимост от боязън. По време на пандемията прекомерно доста дами бяха лишени от независимост. Това бе изключително ужасяващ интервал за тези, които нямаха къде да се скрият, които не можеха да избягат на никое място от своите насилници. Трябва да внесем светлина в този мрак, би трябвало да покажем пътища, които извеждат от болката, техните насилници би трябвало да бъдат изправени пред съда ", съобщи ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен през септември.

Инициативата за криминилизирането на закононарушенията от ненавист обаче не е законодателна, защото първо Европейският парламент и страните членки би трябвало да одобрят разширението на листата от общопризнати закононарушения. Едва тогава Еврокомисията може да предложи законодателно предложение. Ако самодейността бъде утвърдена, ще може да се приготви инструкция, която да даде дефиниции на речта на омразата и закононарушенията от ненавист, както и да се дефинират санкции, които да залегнат в наказателните закони на страните от Европейски Съюз, прецизират от Брюксел.

Преди седмица и криминализирането на закононарушенията от ненавист беше посочено измежду вероятните начинания, които биха заобиколили отхвърли на шест еврочленки, измежду които и България, да ратифицират Истанбулската спогодба, задължаваща страните да преследват насилието против дами.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР