Европейската комисия предложи днес забрана в рамките на ЕС на

...
Европейската комисия предложи днес забрана в рамките на ЕС на
Коментари Харесай

ЕК предлага забрана на пластмасови прибори и клечки за уши за еднократна употреба

Европейската комисия предложи през днешния ден възбрана в границите на Европейски Съюз на редица пластмасови артикули за еднократна приложимост, след които сламки, принадлежности за хранене, клечки за уши, като в същото време настоя множеството пластмасови бутилки да се събират до 2025 година, съобщи Агенция Франс Прес.

Серията от оферти са част от устрема на Европейски Съюз да понижи пластмасовите боклуци, които към този момент започнаха да се появяват в хранителната верига.

„ Пластмасовите боклуци безспорно са огромен проблем и европейците би трябвало да работят дружно, с цел да се оправят с него, тъй като в последна сметка тези боклуци попадат във въздуха, който дишаме, и в нашата почва, океани и храна “, съобщи първият зам.-председател на Европейска комисия Франс Тимерманс, който дава отговор за устойчивото развиване.

Предложената инструкция упорства за възбрана на пластмасовите клечки за уши, принадлежности за хранене, коктейлни бъркалки и сламки, пръчки за балони, само че не показва последна дата.

Тези артикули към този момент би трябвало да бъдат направени от устойчиви материали, упорства проектът, който би трябвало да бъде утвърден от 28-те членки на Съюза, с цел да влезе в действие. Той планува още страните в Европейски Съюз да лимитират потреблението на пластмасови кутии за храна и чаши за напитки, като подтикват други възможности за продажба или подхващат ограничения да не са безвъзмездни.

Предложението планува още принос на производителите на пластмасови произведения към цената за ръководство на отпадъците и упорства за тласъци при разработка на по-малко замърсяващи други възможности.

Предлага се, да вземем за пример, производителите на пластмасови риболовни такъми да покриват разноски за събиране на боклуци в пристанища.

Планът планува, че страните-членки би трябвало да събират 90% от пластмасовите бутилки за напитки до 2025 година посредством система за рефинансиране при предаване. Той изисква от производителите по-ясни означения за продуктите им, с цел да бъдат осведомени потребителите какъв брой отпадък отделят.

Предложенията, плюс едно направено през януари, което изисква всички пластмасови опаковки да се преработват до 2030 година, идва след решението на Китай да забрани вноса на отпадъчни артикули за преработване.

Европейски Съюз изнася в този момент към половината от събраните и сортирани пластмаси, като 85% от тях отиват в Китай.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР