Европейската комисия предложи днес правила, позволяващи на страните членки съвместно

...
Европейската комисия предложи днес правила, позволяващи на страните членки съвместно
Коментари Харесай

ЕС разрешава на страните членки съвместно закупуване на природен газ

Европейската комисия предложи през днешния ден правила, позволяващи на страните членки взаимно да закупуват природен газ за стратегическите си запаси. Плановете би трябвало също по този начин да засилят съхраняването на газ и да включат в енергинния микс повече нисковъглеродни газове, съобщи Ройтерс.

Няколко членки на Европейски Съюз, измежду които Испания, Гърция и Румъния, приканиха за взаимни покупки, като съгласно тях сходен инструмент би подобрил снабдяването си синьо гориво.

Цените на природния газ скочиха до рекордни максимуми през последните месеци под въздействието на редица фактори, в това число мощно търсене и по-слаб от предстоящото експорт от Русия.

Европейската комисия отговори, предлагайки система, при която операторите на газопреносните мрежи на страните членки ще могат да закупуват взаимно сратегически газови запаси. Тези количества ще могат да бъдат употребявани при изключителни обстановки на тежък дефицит.

Участието ще бъде непринудено и страните първо ще би трябвало да уведомят Еврокомисията, споделяйки елементи за проектите си, в това число количествата, които имат намерение да купят, оперативните процедури за активиране на снабдяването в изключителни обстановки и предстоящите разноски и изгоди.

Страните членки също така ще би трябвало да включат системата за предпазване в районните оценки за рисковете пред газоснабдяването, в това число възможна задгранична благосъстоятелност върху инфраструктурата за предпазване на природен газ, планува предлагането на Европейска комисия.

Ако бъдат открити опасности, страните би трябвало да обмислят ограничения като задължаване на фирмите оператори да купуват стратегически ресурси.

Според испанския вицепремиер Тереса Рибера взаимните покупки могат да оказват помощ за приемане на по-добри условия на международните газови пазари от самостоятелното закупуване на синьо гориво.

Представители на някои други страни от Европейски Съюз показаха, че не чакат държавните управления им да се включат в сходна скица.

Според Европейска комисия равнището на запълненост на подземните газови складове в Европейски Съюз е 62 % от потенциала им, което е с 12 процентни пункта под естественото ниво.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР