Европейската комисия предложи днес да осигури на Украйна до края

...
Европейската комисия предложи днес да осигури на Украйна до края
Коментари Харесай

ЕС започва подготовка за следвоенното възстановяване на Украйна

Европейската комисия предложи през днешния ден да обезпечи на Украйна до края на годината спомагателни девет милиарда евро заем за посрещане на най-неотложните потребности, зародили от подхванатата от Русия война, заяви ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Комисията отбелязва, че до момента в който войната не завърши, потребностите за следвоенното възобновяване на Украйна остават неразбираеми. Предлага се основаването на интернационален конгрес за следвоенното възобновяване, в който да вземат участие Украйна, Европейска комисия и Европейският парламент, и чиито старания да бъдат подкрепени от страните от Г-7 и Г-20. Европейска комисия прецизира, че бюджетът на Европейски Съюз няма да бъде в положение да покрие всички зародили потребности.

В известие на комисията са представени данни на Международния валутен фонд, съгласно които на Украйна няма да доближават 14,3 милиарда евро за нужните разплащания до края на май. Допълва се, че войната е довела до спад на приходите от налози, от експорт и други приходи, както и до лавинообразно повишаване на разноските.

От началото на войната в Украйна Европейски Съюз е обезпечил на Киев 4,1 милиарда евро за икономическа и филантропична помощ. Към тази сума се прибавят 1,5 милиарда евро, планувани за покриване на разноските на страните, които обезпечават на Украйна военна поддръжка. Отбелязва се, че Европейски Съюз приготвя отпущането на още половин милиард евро за украинската защита.

В известието се показва, че от 2014 година до 2021 година Европейски Съюз е обезпечил на Украйна безплатна помощ за 1,7 милиарда евро, както и 5,6 милиарда евро заеми за стопанската система, 194 милиона евро филантропична помощ и 355 милиона евро от бюджета за външна политика.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР