Европейската комисия предложи днес да бъде удължено съгласуваното доброволно намаление

...
Европейската комисия предложи днес да бъде удължено съгласуваното доброволно намаление
Коментари Харесай

ЕК предлага да продължат общите действия за намаляване на потреблението на газ

Европейската комисия предложи през днешния ден да бъде удължено съгласуваното непринудено понижение в Европейски Съюз на потреблението на газ, с цел да бъдат обезпечени нужните доставки и да се запазят постоянните цени. В известие на Европейска комисия се отбелязва, че настоящите до края на март ограничения следва да бъдат продължени, осведоми Българска телеграфна агенция.

Необходимо е Европейски Съюз да се приготви за идната зима занапред, отбелязва комисията. Отчита се, че краткотрайната доброволна мярка за ограничение на потреблението бе въведена предходната година след съветското военно навлизане в Украйна. От август 2022 година до януари тази година потреблението на газ в Европейски Съюз е спаднало приблизително с 19,2 на 100 и по този начин е станало допустимо превъзмогването на разтърсванията, последвали решението на Москва да спре газовите доставки за европейските страни.

Предвижда се рестриктивните мерки да останат в действие до края на март следващата година, като в същото време страните от Европейски Съюз оповестяват всеки месец за спестените количества. Досега страните трябваше да подават данни на всеки два месеца.

Според показаните през днешния ден от Европейска комисия данни България е съумяла от предишния август до началото на тази година да понижи потреблението на газ с 23,9 на 100. Най-голям спад регистрира Финландия с 58,5 на 100.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР