Европейската комисия предложи да бъде въведена такса върху пластмасите за

...
Европейската комисия предложи да бъде въведена такса върху пластмасите за
Коментари Харесай

Брюксел иска въвеждане на такса върху пластмасите с цел допълнително захранване на европейския бюджет след Брекзит

Европейската комисия предложи да бъде въведена такса върху пластмасите за зареждане на бюджетите на Европейски Съюз след Брекзит, съобщи в сряда Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Комисията обмисля такса върху пластмасите като нов източник на постъпленията в бюджета на Европейски Съюз и за понижаване на отпадъците, съобщи пред публицисти европейският комисар по бюджета и човешките запаси Гюнтер Йотингер. Той обаче не показа повече детайлности за този нов данък/такса или за предстоящите доходи, като единствено напомни, че през май ЕК  ще разгласява по-подробни оферти за идната многогодишна финансова рамка за интервала след 2020-а година.

Сегашната финансова рамка покрива интервала 2014 - 2020 година и макар плануваното си излизане от Европейски Съюз през март следващата година, Англия се ангажира да внася своя дял в общия европейски бюджет през временен интервал, включващ и 2020-а година. След това обаче Европейски Съюз няма да разполага с чистите средства,  идващи от Лондон, които се правят оценка от Европейската комисия в размер сред 12 и и 14 милиарда евро годишно.

Брюксел предлага на 27-те страни, които ще останат в Европейски Съюз, да запълнят тази финансова дупка на половина посредством намиране на нови източници и другата половина посредством ограничения на бюджетни икономии, по-специално от Общата селскостопанска политика (ОСП) и кохезионната политика - две сфери, представляващи дружно над две трети от бюджета на съюза.

Йотингер предложи новите европейски политики, като тези в областта на защитата и сигурността по границите, които ще породят нужда от още десетина милиарда евро годишно, да бъдат финансирани на 80 % от сходни нови източници.

Фран прес припомня, че с изключение на таксата върху пластмасите, комисията желае Европейски Съюз да разполага с нов личен източник на доходи посредством таксуване на търговията с въглеродни квоти, която сега облагодетелства обособените страни - членки.

Комисията упорства най-много за нарастване на националните вноски в бюджета на Европейски Съюз, които сега са лимитирани до 1% от Брутният вътрешен продукт на обособените членки на съюза., като съгласно Йотингер те би трябвало да набъбнат до сред 1,1% и 1,2%.

Държавните и държавни ръководители от Европейски Съюз ще имат опция да разменят отзиви за бюджетите след Брекзита на неофициална среща на върха на 23 февруари в Брюксел.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР