Европейската комисия предлага общият дял на енергия от възобновяеми източници

...
Европейската комисия предлага общият дял на енергия от възобновяеми източници
Коментари Харесай

Всеки дом със соларен панел

Европейската комисия предлага общият дял на сила от възобновими източници в страните- членки да доближи 45%. У нас към 2020 година потреблението на зелена сила е 23%, сочи статистиката на енергийното министерство.
 
Марин Млеченков е от горнооряховското село Поликраище. Вложил е 5 000 лв., с цел да построи 12 слънчеви панела в дома си.
 
„ Идеята е това нещо да зарежда 2 климатика. През деня, когато сме на работа, климатикът ще работи и ще охлажда и като се приберем ще ни е хладно, без да сме вложили някакви средства ”, споделя Млеченков пред Нова телевизия.
 
Той се надява да избие вложените пари за година.
 
В същото време 12 ДКЦ в София ще е първото със система за възобновима сила. До дни тук ще бъдат построени панели, с които лечебното заведение освен ще икономисва 10 000 лв. месечно за ток, а и ще го продава.
 
„ Всички виждаме по какъв начин електрическата енергия стремително скача нагоре. Основно ще поемаме персонални потребности с фотоволтаика, а в почивните дни, когато потреблението ни е по-ниско, се надяваме и да го предлагаме на ЧЕЗ ”, съобщи доктор Васил Василев,  шеф на 12 ДКЦ.
 
Именно поради по-високата цена на тока се е повишил и ползата към зелената сила. Това вижда предприемачът Мирослав Тошкин, който строи здания с самостоятелно зареждане. Процедурата за стартирането им обаче дефинира като тромава.

Как да понижим сметката за ток и отопление

„ Хората минават през иглени уши, до момента в който минат цялата процедура. Това са 6-7 месеца, за елементарния човек, който се занимава с нещо друго. Това е извънредно тежко ”, споделя Тошкин.
 
До 2025 Европейската комисия планува всички публични здания в Съюза да са със слънчеви панели. А до 2029 - това да се случи и с всички нови жилищни здания.
 
 istock istock
„ Да имаме голяма инвестиция във възобновима сила е най-голямата ни задача. Нашата цел до 2030 година е да повишим потреблението й от 40% на 45% ”, съобщи Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия.
 
Енергийното министерство у нас утвърждава концепцията, за осъществяването й обаче ще са нужни доста софтуерни решения и обмисляне.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР