Европейската комисия предлага нов регламент за извънредни ситуации с цел

...
Европейската комисия предлага нов регламент за извънредни ситуации с цел
Коментари Харесай

Нови предложения на ЕК за борба с високите цени на енергията

Европейската комисия предлага нов правилник за изключителни обстановки за справяне с високите цени на газа в Европейски Съюз и гарантиране на сигурността на снабдяването през тази зима. Това ще бъде реализирано посредством взаимно закупуване на газ, механизми за ограничение на цените на газовата борса TTF, нови ограничения за транспарантно потребление на инфраструктурата и взаимност сред страните членки, както и непрекъснати старания за понижаване на потреблението. Регламентът съдържа следните детайли:

• Обединяване на търсенето в Европейски Съюз и взаимно закупуване на газ за договаряне на по-добри цени и попречване на риска от конкуренция сред страните членки, които да наддават на международния пазар;

• Постигане на прогрес в работата по основаване на нов референтен индикатор за ценообразуване за втечнения природен газ (LNG) до март 2023 г.; и в кратковременен проект — механизъм за промяна на цените, с цел да се откри динамично ограничаване на цените за покупко-продажбите на борсата за газ TTF, както и краткотраен диапазон или кулоар, с цел да се предотвратят рискови скокове на цените на пазарите на деривати;

• Автоматични правила за взаимност сред страните членки при положение на недостиг  в снабдяването, като задължението за взаимност да обхване и страните членки без директна тръбопроводна връзка, включвайки и тези, които имат уреди за полутечен естествен газ; и предложение за основаване на механизъм за разпределение на газа към страните, наранени от изключителна обстановка със снабдяването на газ на районно ниво или в Съюза;

Съвместно закупуване

Въпреки че Европейски Съюз реализира забележителен прогрес в запълването на над 92% от потенциала на газохранилищата си за тази зима, би трябвало да се подготвим за възможни спомагателни спирания и да поставим солидна основа за идната година. Поради това предлагаме Европейски Съюз да разполага с нови правни принадлежности за взаимно закупуване на газ. Комисията ще подписа контракт с снабдител на услуги за образуване на сливане на търсенето на ниво Европейски Съюз, като сплоти потребностите от импорт на газ и търси оферти на пазара, с цел да отговори на търсенето. Предлагаме наложително присъединяване на предприятия от страните членки в обединяването на търсенето в Европейски Съюз, с цел да се реализиран най-малко 15% от съответните им цели за запълване на хранилищата. На сдруженията ще бъде позволено да образуват европейски консорциуми за закупуване на газ в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз в региона на конкуренцията. Съвместното закупуване ще помогне на по-малките страни членки и по-специално на предприятията, които са в по-неблагоприятно състояние като купувачи, да получат достъп до нужните размери газ при по-добри условия.

Регламентът включва и разпореждания за повишение на прозрачността на плануваните и подписаните покупки на газ, с цел да се реши дали са изпълнени задачите за сигурност на снабдяването и енергийна взаимност. Комисията следва да бъде осведомена преди сключването на контракт за покупка на газ или меморандум за съгласие над 5 TWh (малко над 500 милиона кубични метра) и ще може да издава рекомендации при положение на евентуално негативно влияние върху действието на взаимното закупуване, вътрешния пазар, сигурността на снабдяването или енергийната взаимност.

Справяне с високите цени на газа

Въпреки че цените на едро са намалели след пика от лятото на 2022 г., те остават неустойчиво високи за все по-голям брой европейци. Въз основа на предходната ни работа с страните членки за намаляване на въздействието на високите цени на електрическата енергия и за преразпределяне на несъразмерните облаги в енергийния бранш към жителите и индустрията, през днешния ден предлагаме по-целенасочена интервенция в пазарните цени на газа. Много контракти за газ в Европа се индексират по отношение на главната европейска борса за газ — TTF, която към този момент не отразява тъкмо цената на покупко-продажбите за полутечен природен газ в Европейски Съюз. Поради това Комисията създава нова спомагателна ценова референтна стойност дружно с Агенцията на Европейския съюз за съдействие сред енергийните регулатори (ACER), с цел да се оправи с това редовно предизвикателство. Новият референтен индикатор ще обезпечи устойчиво и предвидимо ценообразуване за покупко-продажбите с ВПГ. Съгласно оферти правилник Комисията ще разпореди на ACER да сътвори справедлив всекидневен инструмент за оценка на цените и след това референтен индикатор, който би могъл да се употребява от операторите на енергийния пазар за индексиране на цената в техните контракти за газ. Докато този референтен индикатор е в развой на създаване, Комисията предлага да се вкара механизъм за ограничение на цените посредством главната европейска борса за газ (TTF), който да бъде задействан при нужда. Механизмът за промяна на цените ще откри краткотрайно динамично ограничаване на цените за покупко-продажбите в границите на TTF. В рамките на TTF няма да бъде позволено да се подписват покупко-продажби на цена, по-висока от динамичния предел. Това ще помогне да се избегнат изключителната неустойчивост и прекалено високите цени. Освен това Комисията предлага въвеждането на нов краткотраен ограничител на скоковете на цените в границите на деня, който да бъде открит от тържищата за деривати в Европейски Съюз. Този механизъм ще отбрани енергийните оператори от огромни промени в цените в границите на деня.

За да се облекчат проблемите с ликвидността, пред които понастоящем са изправени доста енергийни сдружения при осъществяването на своите условия за в допълнение поръчителство, когато употребяват пазари на деривати, през днешния ден Комисията одобри нови правила за участниците на пазара, като разшири листата на допустимите обезпечения на краткотрайна основа, тъй че да включва непарични обезпечения, в това число държавни гаранции. Второ, Комисията одобри нови правила за увеличение на клиринговия предел от 3 милиарда евро на 4 милиарда евро. Под този предел нефинансовите сдружения няма да подлежат на условията за в допълнение поръчителство за своите извънборсови деривати. И двете ограничения ще обезпечат по този начин нужното облекчение за сдруженията, като в същото време ще се резервира финансовата непоклатимост.

На последно място, ACER и Европейският орган за скъпи бумаги и пазари (ЕОЦКП) ускоряват съдействието между тях, като основават нова взаимна работна група, с цел да укрепят потенциала си за наблюдаване и разкриване на възможни операции и злоупотреби на спотовите пазари и пазарите на деривати в Европа като защитна мярка за отбрана на стабилността на пазара.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР