Европейската комисия предлага начини Европейският съюз да стимулира своята оръжейна

...
Европейската комисия предлага начини Европейският съюз да стимулира своята оръжейна
Коментари Харесай

ЕС се готви да премине към режим на военна икономика

Европейската комисия предлага способи Европейският съюз да подтиква своята оръжейна промишленост, с цел да може да премине към " режим на военна стопанска система " в отговор на съветската инвазия в Украйна, оповестява " Ройтерс ".

Eвропейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон ще изложи оферти за поощряване на страните от Европейски Съюз да правят повече взаимни покупки на оръжия от европейски компании и за подкрепяне на такива компании да усилят индустриалния си потенциал.

" Трябва да променим парадигмата и да преминем към режим на военна стопанска система. Това значи и че европейската отбранителна промишленост би трябвало да поеме повече опасности с нашата поддръжка ", съобщи Бретон, някогашен основен изпълнителен шеф на френска софтуерна компания.

Той означи и че опцията за още един президентски- който сложи под въпрос уговорките на Вашингтон към НАТО - значи, че Европа би трябвало да направи повече, с цел да се отбрани.

" В сегашния геополитически подтекст Европа би трябвало да поеме по-голяма отговорност за личната си сигурност, без значение от резултата от изборите на нашите съдружници на всеки четири години ", настоя Бретон.

Войната на Русия в Украйна принуди доста европейски страни да усилят разноските за защита.

Представители на Европейски Съюз обаче настояват, че чисто националните старания са по-малко ефикасни и желаят органите на Европейски Съюз да играят по-голяма роля в политиката в региона на отбранителната промишленост.
 Европейски Съюз трансформира в приоритет производството на оръжия и муниции
Европейски Съюз трансформира в приоритет производството на оръжия и муниции

Европейската комисия създава пакет от документи за ускорена милитаризация на стопанската система на Европейски Съюз

Според анализаторите войната е посочила ясно, че европейската промишленост е била зле готова за някои огромни провокации, като неочаквания скок в търсенето на

Предложенията на Бретон включват основаване на европейска версия на схемата за външни военни продажби на Съединени американски щати , според която Съединените щати оказват помощ на други държавни управления да правят покупки от американски оръжейни компании.

Друго предложение ще разреши на Европейски Съюз да принуждава европейските оръжейни компании да дават приоритет на европейските поръчки по време на рецесия.

За да станат действителност, предложенията ще се нуждаят от утвърждението на всички 27 страни членки на Европейски Съюз - които постоянно не са склонни да правят отстъпка пълномощия по защитата и военните въпроси - както и на Европейския парламент.
 Вносът на оръжие в Европа се удвои през 2022 година
Вносът на оръжие в Европа се удвои през 2022 година

Украйна към този момент е третата по величина страна вносител на оръжия в света

Предложенията ще бъдат проучени деликатно и от НАТО . Алиансът съобщи, че приветства напъните на Европейски Съюз да помогне на европейската защита, само че предизвести, че те не би трябвало да дублират или да влизат в спор с активността на военния съюз.

Очаква се пакетът на Бретон да включва към 1,5 милиарда евро в нови пари до края на 2027 година - скромна сума на фона на огромните публични поръчки за защита.

Длъжностни лица обаче показват, че пакетът ще сътвори правна рамка, която ще разреши доста по-координирани разноски през идващите години, в случай че Европейски Съюз има предпочитание да натрупа средства.

Бретон прикани за специфичен фонд на Европейски Съюз в размер на 100 милиарда евро за отбранителни планове.

Представители на Европейска комисия означават, че желаят Киев да взе участие в препоръчаните нови схеми за усилване на взаимните доставки и индустриалния потенциал, макар че Украйна не е част от Европейския съюз.
 Европейски Съюз е изпратил 28 милиарда евро военна помощ на Украйна
Европейски Съюз е изпратил 28 милиарда евро военна помощ на Украйна

Очаква се тази година блокът да даде още 21 милиарда евро в оръжия и муниции

" Нашата задача тук е да се отнасяме към Украйна като към съвсем равностойна на страна членка ", съобщи чиновник, поискал анонимност.

Постигането на единодушие по предложенията ще отнеме известно време, изключително откакто през юни бъде определен нов Европейски парламент, а след това ще бъде назначена и нова Европейска комисия.

Разногласията в актуалната Комисия загатват някои от идните борби за власт.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че ще сътвори пост на комисар по защитата, само че съгласно Бретон няма потребност от сходна служба.

" Ако въпросът е за комисар по отбранителната промишленост, коства ми се, че към този момент имаме подобен ", посочи той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР