Европейската комисия предлага на Съвета на Европейския съюз да замрази

...
Европейската комисия предлага на Съвета на Европейския съюз да замрази
Коментари Харесай

ЕК иска да блокира програми за Унгария на стойност 7.5 млрд. евро

Европейската комисия предлага на Съвета на Европейския съюз да замрази 65% от средствата по три оперативни стратегии по кохезионната политика за Унгария, които възлизат на към 7.5 милиарда евро. Това заяви след днешния колегиум на комисарите еврокомисарят по бюджета и администрацията Йоханес Хан, представен от БНР.

Причина за тежката глоба са опасенията, свързани с върховенството на закона и рисковете за бюджета на общността.

Съветът разполага с един месец да реши дали да одобри предлагането. Това може да стане с квалифицирано болшинство.

Европейски Съюз вкара опцията за сходни финансови наказания преди две години точно в отговор на това, което, съгласно Брюксел, съставлява подкопаване на демокрацията в Полша и Унгария

През последните години унгарският министър председател Виктор Орбан направи редица опити да усили контрола върху правосъдната система, медиите, неправителствените организации и университетските среди, както и да ограничи правата на мигрантите и малцинствата.

Правителството на Орбан предложи основаването на нова организация за битка с подкупите, защото Будапеща беше подложена на напън да обезпечи пари за болната стопанска система и форинта, който е най-зле представящата се валута в източната част на Европейски Съюз.

Орбан, който назовава себе си " герой за независимост " против светогледа на демократичния Запад, отхвърля изказванието, че Унгария е по-корумпирана от останалите страни в Общността.

Комисията към този момент блокира към 6 милиарда евро, планувани за Унгария в проекта за икономическо възобновяване след пандемията от COVID-19, още веднъж поради опасенията за корупция.

През 2018 година Орбан беше упрекнат в пренасочване на средствата за развиване на Европейски Съюз към приятелите и фамилията си. Според някои правозащитни организации тази процедура е обогатила неимоверно вътрешния му кръг и е разрешила на 59-годишния министър председател да се укрепи на власт.

Европейски Съюз е разкрил нередности в близо 4% от изразходваните евросредства в Унгария, съгласно органа за битка с измамите на блока OLAF, което е най-лошият резултат измежду 27-те страни от Европейски Съюз.

Освен това Виктор Орбан продължава да поддържа непрекъснати близки връзки с съветския президент Владимир Путин и заплашва да не поддържа запазването на глобите против Москва поради нашествието ѝ в Украйна. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР