Европейската комисия предлага финансова помощ на стойност 33,9 милиона евро

...
Европейската комисия предлага финансова помощ на стойност 33,9 милиона евро
Коментари Харесай

Европейската комисия предлага 33,9 милиона евро помощ за Румъния заради миналогодишната суша

Европейската комисия предлага финансова помощ на стойност 33,9 милиона евро от Фонда за взаимност на Европейски Съюз за Румъния поради вредите, породени от тежката суша през лятото на 2022 година, оповестява новинарският уебсайт Зиаре.

" Европейската комисия предлага през днешния ден, 23 август, финансова помощ на стойност 33,9 милиона евро от Фонда за взаимност на Европейския съюз (FSUE), с цел да окаже помощ на Румъния след вредите, породени от тежката суша през лятото на 2022 година Помощта от FSUE може да покрие част от разноските за незабавните и възстановителни интервенции, както и за ремонт на потърпевшата инфраструктура, отбрана за популацията, обезпечаването на инфраструктура за предварителна защита и отбрана на културното завещание, както и за интервенциите по почистване ", се показва в известие на Европейска комисия.

Спешните и възстановителни действия могат да бъдат финансирани ретроактивно от FSUE, като се стартира от първия ден на бедствието.

" Всяка година се сблъскваме с опустошителните климатични промени и някои естествени бедствия с все по-голяма периодичност и мащаби. Въпреки че предварителната защита, адаптирането към климатичните промени и смекчаването на резултатите им, в това число благодарение на кохезионните политики, остават съществени, помощта посредством FSUE е незаменима след огромни естествени бедствия. Тази взаимност е ДНК-то на Европейски Съюз и не се стопира на границите му. Днес Комисията предложи поддръжка от FSUE за Румъния, която понесе тежки вреди предишното лято ", съобщи еврокомисарят за кохезията и промените Елиза Ферейра.

Изданието отбелязва, че предлагането на Европейска комисия се нуждае от утвърждението на бюджетните органи, след което се пристъпва към правене на решение за използване на предлагането, съобщи Българска телеграфна агенция. Финансовата помощ може да бъде изплатена на един транш, отбелязва уеб сайтът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР