Европейската комисия предлага да се въведат електронни шофьорски книжки за

...
Европейската комисия предлага да се въведат електронни шофьорски книжки за
Коментари Харесай

Комисията предлага шофьорските книжки в ЕС да са електрони

Европейската комисия предлага да се вкарат електронни шофьорски книжки за целия Европейски съюз. Целта е да се реализира по-добър продан на данните, свързани с сигурността на пътя, и да се затегне контролът върху осъществените нарушавания в други страни от Блока. По този метод би трябвало да се увеличи успеваемостта при търсене на отговорност и налагане на санкции на нарушителите.

Комисията предлага водач, лишен от право на ръководство на моторно транспортно средство в една страна от Европейски Съюз, да не може да ръководи автомобил и в останалите страни членки.

Запазва се опцията на водачите да им се издава и физическо удостоверение за правоуправление, в случай че изискат такова, посочи на конференция еврокомисарят по превоза Адина Валян.
По-ефективни санкции
Действащите правила на Европейски Съюз за трансграничните насилствени ограничения са съдействали за това задграничните извършители на разпоредбите за придвижването по пътищата да не остават анонимни, само че все пак през 2019 г. около 40% от трансграничните нарушавания са останали ненаказани. В тази връзка показаното през днешния ден предложение е предопределено за справяне с този проблем, като се планува правоприлагащите органи да получат достъп до националните регистри на свидетелствата за ръководство на МПС.

Комисията предлага и усилване на ролята на основаните национални звена за контакт, тъй че те да могат да си сътрудничат по-успешно с правоприлагащите органи, участващи в следствието на нарушаванията. Това е мярка за преодоляване на сегашните пропуски в съдействието сред страните членки при следствие на нарушаванията.
Повече санкции и рестрикции
Друго предложение е шофьорски изпити да се поставят при навършване на 17 години. Запазва се условието за навършване на 18 години за придобиването на право на ръководство на моторно транспортно средство. Предвижда се изпитателен период от най-малко 2 години за начинаещите водачи след сполучливото прекосяване на изпита, както и предписание за цялостна възбрана за ръководство в нетрезво положение.

Комисията предлага в правилниците за придвижване по пътищата в Европейски Съюз като нарушавания да бъдат включени неспазването на задоволително разстояние по отношение на движещото се начело транспортно средство, рисковото изпреварване или паркиране, придвижването в насрещно платно, потреблението на претрупано транспортно средство.

Предложенията би трябвало да бъдат прегледани от Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР