Европейската комисия повиши оценката си за растежа на българската икономика

...
Европейската комисия повиши оценката си за растежа на българската икономика
Коментари Харесай

Брюксел предвиди по-бърз растеж на българската икономика

Европейската комисия увеличи оценката си за растежа на българската стопанска система през актуалната година. В пролетната си икономическа прогноза от Брюксел плануват растеж от 3,8% през 2018 година и 3,7% през 2019 година В предходния документ Европейска комисия изчисляваше повишаване на брутния вътрешен артикул от 3,7% и 3,5% през 2018 и 2019 година надлежно.

Вътрешното ползване се чака да бъде главният мотор на растежа, а приносът на чистият експорт ще остане негативен, се споделя в документа. Инфлацията ще продължи да се усилва, а положителната наклонност в пазара на труда ще се резервира, като ще донесе постоянни нараствания на възнагражденията и продължаващ растеж на заетостта.

EK напомня, че през 2017 година действителният растеж на брутния вътрешен артикул бе 3,6%.

Очаква се през 2018 година главният мотор на вложенията да бъдат финансовите разноски на държавното управление, с помощта на покачване на усвояването на европейските фондове.

След дълъг интервал на дефлация, през 2017 година инфлацията доближи 1,2%, като се чака през идващите две години да продължи да се усилва, с помощта на растящата покупателна дарба на семействата и по-високите цени на силата. Очаква се тя да доближи 1,8% през 2018 година и да задържи същия ритъм през идната година.

Силното възобновяване на пазара на труда продължи през 2017 година, записвайки 1,8% растеж на заетостта и общият дял на заетите доближава предкризисни равнища от 64,3%. Очаква се през 2018 година безработицата да намалее до 5,5% и с още 0,2 процентни пункта през идната година.

Растежът на целия Европейския съюз се чака да се резервира мощен през 2018 година, а през 2019 година леко да забави ритъм. " Европейската стопанска система е добра форма, само че е по-изложена на външни опасности ", се споделя още в документа. Очаква се и Европейски Съюз, и еврозоната да порастват с 2,3% тази година, а през 2019 година да забавят ритъм до 2%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР