Европейската комисия потвърди днес, че оценява постъпили предложения за отмяна

...
Европейската комисия потвърди днес, че оценява постъпили предложения за отмяна
Коментари Харесай

Гореща новина от ЕС за смяната на зимното и лятното часово време

Европейската комисия удостовери през днешния ден, че прави оценка постъпили оферти за анулация на лятното часово време. Директивата за лятното часово време има отражение върху транспортите и енергетиката. Оценяваме постъпилите оферти и ще съобщим заключението си, когато сме подготвени, посочи представител на комисията, представен от информационните организации.

Европейската инструкция от 2001 година е осмата подред законодателна норма в Европейски Съюз за уеднаквеното лятно часово време. От 2002 година във всяка страна от Европейски Съюз лятното часово време стартира в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от март и приключва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от октомври.

Финландска парламентарна комисия прикани през вчерашния ден държавното управление да изиска от Европейска комисия анулация на директивата с обяснението, че смяната на часовото време води до болести, недоспиване и неефективност на работното място.

Какво са следствията за организма от здравна позиция при промяната на времето?
Към 24-часов цикъл се приспособяват и хормоналните и поведенческите ритми на индивида. И когато те се нарушат, стартират проблемите.

На първо място страда връзката мелатонин–сън. Между хормона на епифизата и съня съществува директна връзка и дефицитът на мелатонин доста затруднява и прави невероятно заспиването. Максималната му централизация в кръвта е от 0 до 4 часа и в случай че индивидът е ставал в 5 часа, то с въвеждането на лятното време той е заставен да се разсънва и да бодърства тогава, когато всички негови физиологични механизми към момента работят в режим на отдих.

Симптоматиката на десинхронозата е сходна със положението на хроничното недоспиване:
- гадене и възприятие за тежест в стомаха;
- главоболие;
- дезориентация в пространството;
- ирационално мислене;
- бодърствуване или патологична сънливост;
- депресивно настроение;
- изгубване на апетита.

Няма точна оценка за степента на намаление на работоспособността при прехода лятно/зимно време и противоположното, само че съществува догадка, че работоспособността на популацията понижава с най-малко 30%

В последните години лятното часово време бе анулирано от Казахстан, Киргизстан, Ирак, Пакистан, Бангладеш, Грузия, Армения, Русия, Египет и Азербайджан.
Същевременно от зимното часово време се отхвърлиха Беларус и Турция, а предходната година сходни планове разгласи Унгария.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР