Европейската комисия поиска двете страни в сръбско-косовския спор да се

...
Европейската комисия поиска двете страни в сръбско-косовския спор да се
Коментари Харесай

ЕК апелира Косово и Сърбия да се въздържат от провокации

Европейската комисия изиска двете страни в сръбско-косовския спор да се въздържат от провокации, откакто Прищина разгласи, че кандидатства за участие в Съвета на Европа.

В отговор сръбският президент Александър Вучич съобщи, че Белград ще отговори на тази самодейност като акцентира, че тя нарушава подписаните в Брюксел и Вашингтон съглашения сред двете страни.

Европейският съюз чрез своя висш представител Жозеп Борел извършва ролята на медиатор сред Сърбия и Косово в границите на разговора за нормализиране на връзките, чиято цел е да се реализира правно обвързващ контракт сред двете страни без да се предрешава резултатът от тях.

В отговор на появилите се през днешния ден известия от Белград и Прищина представителят на Европейската комисия Петер Стано прикани и двете страни към въздържаност.

„ Чухме изказване, че Косово има намерение да кандидатства за участие в Съвета на Европа, не разясняваме евентуалното подаване на кандидатури в други институции, само че можем да повторим, че призоваваме и двете страни да се въздържат от едностранни дейности и изразителност, които могат да допринесат за повишение на напрежението и да влошат атмосферата”, сподели Стано.

Той удостовери, че този въпрос е бил обсъждан нощес по време на неофициалната среща на водачите от Западните Балкани с ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел в Брюксел.

За Европейската комисия е значимо Белград и Прищина да продължат с разговора под посредничеството на Европейски Съюз и да имат градивно държание. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР