Европейската комисия подготвя план, който първоначално да изключи дългите полети

...
Европейската комисия подготвя план, който първоначално да изключи дългите полети
Коментари Харесай

ЕС планира да изключи дългите полети от новите правила за вредните емисии

Европейската комисия приготвя проект, който в началото да изключи дългите полети от разпоредбите за наблюдаване на нездравословните излъчвания, съобщи Ройтерс. До крачката обратно се стига, откакто интернационалните превозвачи лобираха за най-малко краткотрайно изключение, показва организацията.

Европейски Съюз създава проекти, по силата на които от януари 2025 година самолетните компании би трябвало да наблюдават и рапортуват приноса си за измененията на климата, т.е. изхвъраянето в атмосферата на парникови газове и замърсители като въглероден диоксид, азотни окиси, сажди и водна пара.

По данни на службите за авиационна сигурност на Европейски Съюз невъглеродните излъчвания на самолетните компании способстват за световното стопляне не по-малко от въглеродните.

Според плана на Европейска комисия, забелязан от Ройтерс, интернационалните полети, т.е. излитащи от или кацащи в страни отвън Европейски Съюз, ще бъдат изключени от новите правила до 2027 година

Полетите в границите на Европейската икономическа общественост, както и до Швейцария и Англия, ще би трябвало да регистрират излъчванията си от началото на идната година, се показва в документа, който не дава пояснения за какво интернационалните полети ще бъдат изключени.

Новите правила към този момент съумяха да разделят промишлеността, съобщи Българска телеграфна агенция.

Асоциацията на интернационалния въздушен превоз упорства дългите полети да бъдат изключени, до момента в който нискобюджетните европейски превозвачи " Райънеър " (Ryanair), " Изиджет " (easyJet) и " Уиз еър " (Wizz Air) желаят всички полети да регистрират излъчванията си.

" Пълното изключване на полетите отвън Европейската икономическа общественост от новите правила би основало подвеждащото усещане, че те не изпускат нездравословни невъглеродни излъчвания и би насочило в неправилна посока бъдещите опити за ограничението на сходни излъчвания ", се показва в общо изказване на тези компании до европейските държавни управления.

Международната асоциация за въздушен превоз (IATA) твърди, че на този стадий е мъчно да се реализира правилно наблюдаване на невъглеродните излъчвания и че това би трябвало да бъде непринудено и да не включва интернационалните полети.

" Всяко желание за разширение на обсега на европейските правила по посока на интернационалните полети ще повдигне правни проблеми ", уточни през април генералният шеф на IATA Уили Уолш в писмо до Европейска комисия.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР