Европейската комисия подготвя алтернативна помощ за Украйна, ако по време

...
Европейската комисия подготвя алтернативна помощ за Украйна, ако по време
Коментари Харесай

ЕК с план Б за помощ за Украйна, ако има несъгласни държави членки на ЕС

Европейската комисия приготвя различна помощ за Украйна, в случай че по време на срещата на върха на 1 февруари страните от Европейски Съюз не съумеят да одобрят 4-годишна стратегия за поддръжка на Украйна на стойност 50 милиарда евро. Това сподели водачът на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен на конференция с присъединяване на белгийския министър председател Александър де Кроо.

" Основният приоритет е да реализираме единодушие сред всичките 27 страни от Европейски Съюз, само че ние към този момент работим върху оперативни решения, които могат да бъдат употребявани по различен метод. Преди Коледа на 25 декември преведохме 1,5 милиарда евро на Украйна, последният транш от нашите 18 милиарда евро стратегия за 2023 година. Така Киев има средства за началото на тази година ", сподели Фон дер Лайен, представена от УНИАН. Тя не разкрива детайлности за различния пакет.

На собствен ред белгийският министър председател изрази вяра, че програмата за помощ от 50 милиарда евро може да бъде контрактувана без проблеми.

На последната среща на върха на Европейски Съюз Унгария наложи несъгласие на решението за разпределяне на нова финансова помощ на Украйна. Следващата среща на върха ще се организира през януари, написа БГНЕС. Естония и Белгия са уверени, че Европейски Съюз ще може да окаже помощ на Украйна през 2024 година Ирландия предложи да се откри „ заобиколно решение “, в случай че не е допустимо да се реализира съглашение с всички държави-членки на Европейски Съюз. Германия твърди, че Украйна ще получи помощ в размер на 50 милиарда евро от Европейския съюз, макар позицията на Унгария.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР