Европейската комисия пласира за първи път в историята емисия социални

...
Европейската комисия пласира за първи път в историята емисия социални
Коментари Харесай

ЕК пласира успешно първите социални облигации

Европейската комисия пласира за първи път в историята емисия " обществени " облигации за отбрана на работните места, с които набра впечатляващите 17 милиарда евро от интернационалните финансови пазари, съобщи Ройтерс. Сделките бяха осъществени за рекордно малко време. На интернационалните пазари сега липсва рентабилност и за всяка сходна емисия се подават доста повече поръчки, в сравнение с е търсеният дълг. В случая вложителите презаписаха облигационната емисия на Еврокомисията 14 пъти, т.е. те са предложили невижданите близо 240 милиарда евро.

„ Еврокомисията имаше потребност от сходно огромно търсене, с цел да потвърди своята убеденост, че ще може да пласира всичките 750 милиарда евро, които са планувани до края на 2021 година Това е огромен плюс и за пазара на финансови принадлежности с закрепена рентабилност, тъй като тези облигации дават на вложителите достъп до висококачествени бумаги “, разяснява Питър Гоувс, анализатор в MFS Investment Mangement, представен от профилираната медия IFR.

Това беше първата емисия от дълг, който Еврокомисията ще пласира, с цел да обезпечи поддръжка за икономическото възобновяване на Европейския съюз от икономическата рецесия. Парите са част от пакета SURE, с който ще се финансират обществени помощи за опазване на работни места и краткотрайна претовареност.

Бяха пласирани 2 вида облигации – 10-годишни облигации, които бяха продадени при междинна рентабилност от -0,347% и 20-годишни облигации, които се продадоха при рентабилност от 0,036%. Цената на 10-годишната облигация е три базисни пункта над междинните суапове. Цената на 20-годишната облигация е 14 базисни пункта над междинните суапове. Окончателните награди за новата емисия бяха оценени на един и два базисни пункта, надлежно за 10-годишния и 20-годишния транш, като и двете стойности са извънредно лимитирани поради издадените суми, излиза наяве от известие на Европейска комисия.

Банките по тази трансакция са Barclays (IRL), BNP Paribas, Deutsche Bank, Nomura и UniCredi). Събраните средства ще бъдат трансферирани на страните от Европейски Съюз като заеми за покриване на разноските, директно свързани с финансирането на работата на ненапълно работно време и други ограничения в отговор на пандемията от Ковид-19. На този стадий 17 страни от Европейски Съюз ще получат 87,8 милиарда евро заеми, а общо плануваните средства са до 100 милиарда евро, прецизират още от Европейска комисия.

Искането за предложение във връзка издаването на облигациите е било изпратено до 20 банки на 9 октомври. Официалното правомощие за емисията бе оповестено на 19 октомври. Сесията се е състояла през вчерашния ден, се отбелязва в известието.

Днес на вторичния пазар се следи засилен интерес към облигациите, като лихвите по тях към този момент са надлежно с 12 и 11 базови пункта по-ниски, съобщи Ройтерс.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР