Европейската комисия оцени в понеделник положително изпълнението на първите 22

...
Европейската комисия оцени в понеделник положително изпълнението на първите 22
Коментари Харесай

ЕК пусна първите €1.37 милиарда за България по Плана за възстановяване

Европейската комисия оцени в понеделник позитивно осъществяването на първите 22 ограничения по проекта за възобновяване на България и даде зелена светлина за изплащането на 1.37 милиарда евро като първа вноска по него.
Това става съвсем 10 седмици, откакто държавното управление изиска транша, докладвайки за осъществяването на изискванията за това и тъкмо седем месеца, откакто Еврокомисията даде зелена светлина на проекта, определяйки го като " незабравим ".
Сега позитивното мнение на Комисията отива Икономическия и финансов комитет, в който членуват висши чиновници на националните администрации на европейските страни. Той има един месец да удостовери дефинитивно заплащането.
След това парите ще бъдат приведени от Европейската комисия по бюджетната сметка на българското държавно управление.
Сумата може да се чака да влезе в българския държавен бюджет при започване на декември и да се регистрира като доход на бюджета, намалявайки бюджетния недостиг, заяви европейски източник.
Първото заплащане е едно от най-големите по мярка в цялата стратегия за възобновяване от пандемията от COVID-19 на Европейски Съюз " Следващо потомство Европейски Съюз " (NextGenerationEU). По нея за България са избрани до края на 2026 година общо 5.2 милиарда евро безплатни средства от Европейски Съюз, като против тях София е възнамерявала 53 плана и 47 промени за зелен и дигитален преход, възстановяване на върховенството на правото и за просвета и нововъведения, които би трябвало да се осъществят до края на 2026 година
" Радвам се да мога да поздравя България за постигнатия прогрес в осъществяване на амбициозната й стратегия, заложена в проекта за възобновяване и резистентност. Според нас България е подготвена да получи първото заплащане по " Следващо потомство Европейски Съюз ", съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
Според Фон дер Лайен България е изпълнила значими промени в укрепване на законовата рамка за битката с прането на пари, възстановяване на схемата за минималните приходи и на обществените услуги, промени в предучилищното и във висшето обучение и в основаването на Комисията за зелен енергиен преход, която би трябвало да приготви пътя към постигането на климатична индиферентност в България доникъде на века, приемането на нова тактика за пътна сигурност и основаване на удобна среда за вложения в построяването на високоскоростни мрежи и 5G.
Първото заплащане ще остане само за тази година от проекта, откакто поради закъснението при внасянето му в Брюксел през 2022 година, България изгуби опцията да получи предплатено средства по него.

Колко пари ще дойдат през 2023 година
През 2023 година България ще има право на още до две заплащания общо от към 1.4 милиарда евро при изискване, че извърши заложените в проекта планове и промени.
Сред тях са обмисляне на намаляването на въглеродните излъчвания с 40% до 2025 година, приемането на законите за антикорупционната комисия, който да раздели КПКОНПИ на проверяващо и отнемащо нелегално имущество част, както и за правосъдната отговорност на основния прокурор, приемане на схемите за саниране на частни, търговски и публични здания и редица публични поръчки, в това число за медицински хеликоптери.
Първото искане за заплащане се чака да бъде декларирано през първото тримесечие на 2023 година с допустимо привеждане на средствата към лятото, сподели европейският специалист. За да се случи това работата по осъществяването на задачите и обещанията за промени в проекта, би трябвало да завърши до края на годината, в това число приемането на 22-та закона от Народното събрание и към 40 други ограничения, заложени като предусловие за второто заплащане на приблизителна стойност 700 млн. евро.
Ако заложените в проекта промени и закони не бъдат изпълнени, заплащания няма да бъдат направени или ще може да се кандидатства за по-малко от плануваните средства, предизвести той.
През лятото Европейската комисия понижи общия размер на проекта с 587 млн. евро поради по-добро от предстоящото възобновяване на българската стопанска система от пандемията.
Според европейския източник София би могла да се възползва от плануваните за нея в " Следващо потомство Европейски Съюз " (NextGenerationEU) до 4.5 милиарда евро евтини заеми, с цел да компенсира финансовия дефицит от понижението и да осъществя всички планувани в проекта планове и промени, както и да добави спомагателни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР