Европейската комисия отпусна първите 2,7 млрд. лв. по Националния план

...
Европейската комисия отпусна първите 2,7 млрд. лв. по Националния план
Коментари Харесай

Първите 2,7 млрд. лв. по плана за възстановяване влязоха в бюджета

Европейската комисия отпусна първите 2,7 милиарда лева по Националния проект за възобновяване и резистентност. Парите влизат в бюджета и ще оказват помощ 2022 година да завърши с по-нисък недостиг. Новините за предстоящото второ искане за заплащане обаче не са положителни, стана ясно на брифинг на вицепремиера по еврофондовете Атанас Пеканов.

Както „ Сега “ писа, финансовото министерство чака икономии по линия на проекта за възобновяване и резистентност, тъй като осъществяването на действителните вложения се забави. МФ предвижда към 1 милиарда лева спестовност от заложените финансови разноски по проекта. Това значи, че през 2023 година България ще би трябвало да прави ударни вложения – и по проекта за възобновяване, и по линия на новите еврофондовете, за които 2022 година също е съвсем нулева.

Вече е съвсем несъмнено, че България няма да успее да внесе в точния момент второто искане за заплащане по проекта в размер на 724 млн. евро. Индикативния период за това е януари месец, само че Народното събрание е до средата с плануваните промени в законите и заложени промени.

Трябва да се изпълнят 22 ограничения, които касаят промени в 16 закона. Имаме 1 признат, останалите са входирани и чакат да бъдат признати. Представителите на политическите партии непрекъснато твърдят по какъв начин работят в тази посока, само че в сряда видях точно противоположното – Народното събрание отхвърли проектозакона за отбрана на лицата, подаващи сигнали. България към този момент е в наказателна процедура, тъй като е длъжна да вкара такива ограничения, само че това не попречи планът да бъде отритнат, разяснява Пеканов.

С съвсем сигурното отсрочване на второто искане за заплащане по проекта отпада едно от политическите алибита за остра потребност от съставяне на постоянно държавно управление. Много евентуално е България да отсрочи първото заплащане към средата на годината поради идно прибавяне в проектите на нови глави – поради политиката за енергийна самостоятелност от Русия, и разногласията какво да вършим с уговорките за понижаване на излъчванията при производството на електрическа енергия, написа " Сега ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР