Европейската комисия отправи покана за изразяване на интерес за представяне

...
Европейската комисия отправи покана за изразяване на интерес за представяне
Коментари Харесай

ЕК търси представители на пациентски организации за Комитета за лекарства сираци в ЕMA

Европейската комисия насочи покана за изложение на интерес за показване на пациентски организации в Комитета за медикаменти сираци (COMP) на Европейската организация по медикаментите EMA, заяви пресслужбата на лекарствения регулатор.

Целта е да бъдат запълнени три позиции за членове на COMP, номинирани от Европейската комисия да съставляват пациентски организации. Тримата членове ще бъдат назначени за период от 3 години, считано от 1 юли 2024 година, който може да бъде възобновен.

Крайният период за подаване на заявки до ЕK е 12,00 часа средноевропейско време (CET) на 7 декември 2023 година Настоящите членове могат да аплайват още веднъж, излиза наяве от поканата. Допълнителна информация по отношение на процедурата за кандидатстване и критериите за оценка са оповестени на уеб страницата на EK.

Комитетът за медикаменти сираци има одобрена традиция да включва представители на пациентите в работата си, показват от ЕMA. Основната му задача е да преглежда заявки, изпратени от компании, и да взема решение дали техните медикаменти могат да бъдат избрани като сираци. Лекарството сирак се употребява при диагностициране, профилактика или лекуване на животозастрашаващо или хронично инвалидизиращо положение, което се дефинира като рядко, когато визира не повече от 5 на 10 000 души в Европейския съюз (ЕС).

Ролята на представител на пациентска организация в COMP е да даде глас на пациентите и да подсигурява, че техните потребности се вземат поради в процеса на взимане на решения от комитета. Въпреки че не се изисква здравно обучение, претендентите могат да се възползват в допълнение от съществуването на солидни знания по медицински и до известна степен по регулаторни въпроси, свързани с медикаментите в Европейски Съюз, разясняват още от регулатора.

Представители на пациентски организации вземат участие в процедурите на COMP равнопоставено с останалите членове на комитета. От тях се чака да участват на месечните срещи на комисията в EMA и да вземат участие интензивно в научни полемики, да преглеждат документи и да вършат мнения със характерен фокус върху целевата група, която съставляват.

Представители на пациентски организации също са членове на Комитета за оценка на риска в региона на фармакологичната зоркост, Педиатричния комитет и Комитета за съвременни лечения на EMA.

Европейската комисия ще назначи членовете на пациентски организации след консултация с Европейския парламент, осведомят оттова. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР