Европейската комисия осъди почти пълната липса на ангажираност на Полша

...
Европейската комисия осъди почти пълната липса на ангажираност на Полша
Коментари Харесай

ЕК се закани на Полша заради границата с Украйна

Европейската комисия осъди " съвсем цялостната липса на ангажираност " на Полша в опитите за преустановяване на митингите на водачите на камиони, които блокираха граничните пунктове с Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.

Полските транспортни компании започнаха да блокират съществени контролно-пропускателни пунктове по-рано този месец в символ на митинг против нелоялната съгласно тях конкуренция от страна на украинските превозвачи.

Преговорите сред Киев, Варшава и представители на Европейски Съюз не съумяха да разрешат разногласието.

" Намирам обстановката на полската граница с Украйна за безусловно неприемлива ", съобщи комисарят по превоза Адина Валиан: " Няма благосклонност за намиране на решение... Става дума за съвсем цялостна липса на ангажираност от страна на полските управляващи. Не може целият Европейски Съюз, да не приказваме за Украйна, страна, която сега е във война, да бъде пленник посредством блокиране на външните ни граници. "

Валиан предизвести, че Комисията има право да подхваща ограничения против тези, " които не съблюдават разпоредбите и не ползват закона ".

В отговор държавното управление на Полша разгласи, че ще прави " засилени инспекции " на украинските камиони по пътищата, водещи към границата, в опит да успокои протестиращите полски превозвачи.

" Това ще бъдат цялостни инспекции, целящи да ревизират... всички транспортни разпореждания, които се ползват за украинските превозвачи ", съобщи полският министър на инфраструктурата Алвин Гаядур след среща с превозвачите.

Според Гаядур превозвачите са декларирали, че ще обмислят облекчение на митинга си, в случай че техническите и документалните инспекции на транспортните средства " дадат резултат ".

Вече повече от три седмици полските превозвачи блокират главните гранични пунктове със прилежаща Украйна поради това, което те назовават нелоялна конкуренция от страна на украинците. Исканията им включват възобновяване на разрешителните за влизане на украинските камиони в Европейския съюз, които бяха отстранени от блока след нахлуването на Русия в Украйна.

Гаядур съобщи, че осъществяването на настояванията на превозвачите е " в компетенциите на украинската страна и на Европейски Съюз ", като добави, че Полша ще повдигне въпроса на срещата на министрите на превоза на Европейски Съюз идната седмица.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР