Европейската комисия определи стратегически насоки за функционирането на Механизма за

...
Европейската комисия определи стратегически насоки за функционирането на Механизма за
Коментари Харесай

Чакат се проекти за отпуснатите от Еврокомисията 672,5 млрд. евро

Европейската комисия дефинира стратегически насоки за действието на Механизма за възобновяване и резистентност, който е основният инструмент за възобновяване от рецесията с ковид. Иминно той стои в основата на новия бюджетен проект на Европейски Съюз, разгласен от председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен на 21 юли.

От механизма ще бъдат предоставени невижданите 672,5 милиарда евро заеми и безплатни средства под формата на предпочитано финансиране през изключително значимите първи години на възобновяване. Държавите членки следва да показват своите проектопланове за възобновяване и резистентност, в които обрисуват националните вложения и промени. В тези проекти следва да са взети поради провокациите пред икономическата политика, посочени в характерните за всяка страна рекомендации в циклите на Европейския учебен срок от 2019 година и 2020 година

"Вследствие на нещастието, провокирана от пандемията от ковид, Европа избра да се възползва от неповторима опция: да рестартира нашите стопански системи на нова, по-устойчива основа. А Механизмът за възобновяване и резистентност ще бъде главният инструмент за постигането на тази цел. Насоките, които представяме през днешния ден, имат за цел да оказват помощ на страните членки да изготвят висококачествени национални проекти в сходство с нашите взаимно контрактувани цели. Не единствено с цел да може финансирането да стартира допустимо най-бързо за да се подкрепи възобновяване, само че и с цел да може то да бъде мотор за същинска преобразяваща смяна ",коментира Паоло Джентилони, комисар по въпросите на стопанската система.

Ето ги и наложителните условия:

Предвид тяхната значителност във всички страни членки, нуждата от огромни вложения и техния капацитет да основат работни места и напредък, както и да извлекат изгоди от екологичния и цифровия преход, Комисията настоятелно предизвиква страните членки да включат в своите проекти за вложения и промени следните водещи области:

1. Ускоряване — предпочитан метод към насочените към бъдещето чисти технологии и ускорение на създаването и потреблението на възобновими енергийни източници.

2. Саниране — Подобряване на енергийната успеваемост на публичните и частните здания.

3. Зареждане и презареждане — Насърчаване на насочени към бъдещето чисти технологии, с цел да се форсира потреблението на резистентен, наличен и образован превоз, на станции за зареждане и презареждане и разширение на публичния превоз.

4. Свързване — Скорошно въвеждане на бързи широколентови услуги за всички райони и семейства, в това число влакнестооптични и 5G мрежи.

5. Модернизиране — Цифровизацията на обществената администрация и на услугите, в това число на правосъдната система и опазването на здравето.

6. Разрастване — Увеличаването на потенциала на европейските промишлени данни в облак и създаването на най-мощните, авангардни и устойчиви процесори.

7. Преквалификация и повишение на квалификацията — Адаптирането на просветителните системи, с цел да поддържат цифровите умения, образованието и професионалното образование за всички възрасти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР