Европейската комисия огласи вчера проект на Директива за енергийния клас

...
Европейската комисия огласи вчера проект на Директива за енергийния клас
Коментари Харесай

Европа пак взе на мушка печките

Европейската комисия огласи през вчерашния ден план на Директива за енергийния клас на постройките, съгласно който до 2025 година ще би трябвало да въведем енергийни документи на жилищата и публичните здания.

Според проектите до 2027 година пък България би трябвало да спре помощите за отопление с изкопаеми горива до края на десетилетието и да се санират постройките от най-нисък енергиен клас - 15% от сградния фонд. Друг значима европрепоръка е до 2050 година да запушим всички комини, тъй като излъчванията въглероден двуокис би трябвало да бъдат сведени до нула.

За да влезе в деяние, директивата ще би трябвало да бъде утвърдена от Европарламента и от Съвета на Европейски Съюз -правителствата на страните членки.

Пусканите в употреба нови здания и миналите през главен ремонт няма да чакат крайните периоди. Енергийните документи ще бъдат нужни и на старите здания при продажби и отдаване чартърен. Това не са техническите паспорти на постройките, които по този начин и не бяха въведени навсякъде, а документи за енергийна подредба. Те ще подреждат постройките в 7 категории по латинската писменост от A до G, каквито има за домакинските електроуреди. Сертификатите ще бъдат цифрови. Ще се изготвят от самостоятелни специалисти, които ще вършат оглед на място, а при еднотипни жилища в огромни здания ще издават документи и без да влизат във всеки апартамент. Комисията предлага от 2030 година всички нови здания, в това число жилищните, да са с нулеви излъчвания. Всички нови публични здания би трябвало да имат нулеви излъчвания още от 2027 година Това значи, че постройките би трябвало да употребяват малко сила, да се зареждат от възобновими източници, доколкото е допустимо, и да не отделят въглеродни излъчвания от изкопаеми горива.

Най-ниският клас домове - приблизително 15% от сградния фонд на всяка държава-членка ще би трябвало да бъдат усъвършенствани от степен G на документа за енергийни характерности до най-малко степен F до 2027 година

При проектирането на нови здания наложително всички паркоместа ще би трябвало да имат контакти за зареждане на електрически автомобили, а всеки апартамент ще би трябвало да разполага и с две места за паркиране на колела.

От задължението за саниране ще бъдат изключени здания за религиозни ритуали като църкви, синагоги и джамии, както и архитектурни монументи. Изпълнителният вицепрезидент на Европейската зелена договорка Франс Тимерманс сподели: " Енергийното възобновяване води до по-ниски сметки за сила и в последна сметка инвестицията се изплаща. "

В Европейски Съюз има повече от 30 милиона здания, които употребяват прекалено доста сила (поне 2,5 пъти повече от средното), пресметна Брюксел.

Коментар - в публикацията на Евгени Гаврилов " ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР