Европейската комисия одобри въвеждането на еврото в Хърватия от догодина.Междувременно

...
Европейската комисия одобри въвеждането на еврото в Хърватия от догодина.Междувременно
Коментари Харесай

Европейската комисия одобри въвеждането на еврото в Хърватия от догодина

Европейската комисия утвърди въвеждането на еврото в Хърватия от следващата година.

Междувременно от Европейската централна банка също подчертаха, че страната, която дружно с България се причисли към обменно-валутния механизъм ERM II през юли 2020-та година, може да стане 20-тият член на еврозоната.

След като оценката на Комисията бъде утвърдена от водачите на Европейски Съюз през юни, финансовите министри на Съюза ще дефинират през юли обменния курс, по който хърватската валута, куната, ще бъде конвертирана в евро на 1 януари 2023 година

След това Хърватия ще има шест месеца за практическа подготовка за промяната на валутата.

" Днес Европейската комисия заключи, че Хърватия е подготвена да одобри еврото на 1 януари 2023 година, с което броят на страните членки на еврозоната става двадесет “, се споделя в изказване на изпълнителния орган на Европейски Съюз.

В известието на Европейската централна банка се обръща внимание на степента на подготвеност за въвеждането на единната европейска валута на страните, които още са отвън еврозоната. То е основано на формалните критерии от Маастрихт, като за България се акцентира, че през последната година годишната инфлация е над референтната стойност от 4,9 на 100. Тя се образува всяка година на база на представянето на трите страни с най-хубави индикатори.

Вчера гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев изрази мнение, че " не изключва по-благоприятно " отнасяне на България за инфлационния аршин. Индикативната дата България да вкара еврото е януари 2024-та.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР