Европейската комисия одобри териториални териториалните планове за трансформация на въглищните

...
Европейската комисия одобри териториални териториалните планове за трансформация на въглищните
Коментари Харесай

Европейската комисия одобри 2.3 млрд. лв. за зеления преход на въглищните региони в България

Европейската комисия утвърди териториални териториалните проекти за промяна на въглищните райони - Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Така страната ни има достъп до 2.3 милиарда лв., с цел да финансира планове за зеления преход на въглищните региони у нас.

От държавния пресцентър оповестиха, че приоритет за кабинета ще бъде средствата да стигнат бързо и транспарантно до районите, тъй че да се запазят и разкрият над 15 хиляди работни места.

Заради концентрацията на въглищни Топлоелектрическа централа и мини, които са ситуирани на територията на региона, Стара Загора е избрана като най-засегната от прехода към зелен ток.

Заетите в мините и Топлоелектрическа централа в региона на Стара загора са над 11 хиляди души.

Според териториалния проект за обективен преход на Стара Загора, до 2030 година би трябвало да бъдат разкрити минимум 12 хиляди различни работни места в други стопански браншове заради пониженото потребление на въглищните ТЕЦ-ове.

Засегнатите миньори ще би трябвало да се преквалифицират и да покачат експертизата си, с цел да отговорят на потребностите на бъдещата стопанска система.

В област Перник е до 2030 година би трябвало да са създадениоколо 1500 места в различна претовареност. А прогнозите са да бъдат основани 1800 други до 2038 година.

За област Кюстендил през първата етапна година ще бъдат нужни към 2200 работни места в други браншове. А до 2038 година още 2700 нови работни места.

С утвърдените средства в идващите шест години ще бъдат финансирани действия по подобряването на минните терени за индустриални потребности, преквалифициране на служащите, насърчаване на индустриални паркове и зони, както и развиването на зелена сила.

В района на Стара Загора ще бъдат подкрепяни и вложения от огромни предприятия, като прелиминарен интерес досега са декларирали над 20 компании, излиза наяве от известието на Министерския съвет.

България изпрати така наречен териториални проекти, макар

Одобрението на Европейска комисия идва в последния миг, откакто държавното управление не се поддаде на блокадите и всеобщите митинги на енергетици и миньори.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР