Европейската комисия одобри схема за държавна помощ Помощ в подкрепа

...
Европейската комисия одобри схема за държавна помощ Помощ в подкрепа
Коментари Харесай

Българските земеделци с финансова инжекция до 170 млн. лева

Европейската комисия утвърди скица за държавна помощ " Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна " (SA.112734 (2024/N)), създадена според Временната рамка за ограничения за държавна помощ при рецесии и преход в поддръжка на стопанската система след експанзията на Русия против Украйна. Това оповестиха от Земеделското министерство. 

Схемата за държавна помощ е с оптимален планиран бюджет до 170 млн. лв. и е ориентирана към земеделските стопани от първичното селскостопанско произвеждане – животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и пчелни фамилии, и производители на плодове и зеленчуци, маслодайна роза, винени лозя и тютюн. Помощта се дава под формата на директни безплатни средства за покриване на част от загубите на земеделските стопани. Подкрепата е нужна, с цел да се смекчат отрицателните резултати на съветската експанзия против Украйна, наложените наказания и подхванатите ответни ограничения, и по този метод да се обезпечи непрекъснатостта на икономическата активност.

Максималният интензитет на помощта е до 280 000 евро на едно дружество с активност в първичното селскостопанско произвеждане и се ползва за целия интервал на деяние на Временната рамка (от месец март 2022 година до края месец юни 2024 година). При следенето на този таван е значимо да се вземе поради размерът на всички помощи по Временната рамка, които земеделският собственик е получил в този интервал.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР