Европейската комисия одобри, съгласно правилата на ЕС за държавна помощ,

...
Европейската комисия одобри, съгласно правилата на ЕС за държавна помощ,
Коментари Харесай

ЕК с огромна финансова инжекция за енергийния сектор в България

Европейската комисия утвърди, според разпоредбите на Европейски Съюз за държавна помощ, българска скица в размер на 142 млн. евро (278 млн. лева.) за подкрепяне на енергийния бранш.

Схемата има за цел да облекчи част от разноските на сдруженията, които съхраняваха природен газ в подземното газохранилище " Чирен “, с цел да се помогне на България да реализира задачите си за запълване на 80% преди началото на отоплителния сезон през ноември 2022 година в сходство с Регламент (ЕО) № 2017/1938 за сигурността на доставките на га, оповестиха от пресцентъра на Европейска комисия.

Помощта ще бъде под формата на директни безплатни средства за доставчиците на природен газ. Помощта ще компенсира част от техните загуби, произлизащи от съхранението на газ на високи цени през лятото на 2022 година за осъществяване на отговорностите на България за запълване на запасите, и последвалата продажба на по-ниски цени от ноември 2022 година до април 2024 година Помощта е лимитирана до 76.7 евро/MWh (150 лева./MWh) и единствено половината от съхранявания газ може да бъде взета поради при пресмятане на окончателния размер на помощта. Схемата ще се ползва до 31 декември 2024 година

Комисията направи оценка на схемата според член 107, параграф 3, писмен знак б) от Договора за действието на Европейски Съюз, който разрешава на страните членки да преодолеят съществени усложнения в стопанската система, и по-специално точка (43) от Временната рамка при рецесии и преход по отношение на ограниченията за стимулиране на запълването на газовите складове. Комисията откри, че схемата е нужна и подобаваща за повишение на сигурността на доставките на газ и за превъзмогване на съществени усложнения в стопанската система. Освен това Комисията откри, че схемата е пропорционална, защото помощта е лимитирана до нужния най-малко и ще има лимитирано влияние върху конкуренцията и търговията в Европейски Съюз. Въз основа на това Комисията утвърди българската скица според разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ.

Неповерителната версия на решението ще бъде предоставена под номер SA.112301 в регистъра на държавните помощи на уеб страницата на Комисията за конкуренцията, откакто възможните въпроси, свързани с поверителността, бъдат решени.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР