Европейската комисия одобри проект за морско пространствено планиране с водещ

...
Европейската комисия одобри проект за морско пространствено планиране с водещ
Коментари Харесай

МРРБ разработва Морски пространствен план с финансиране от ЕК

Европейската комисия утвърди план за морско пространствено обмисляне с водещ сътрудник Министерството на районното развиване и благоустройството. Неговата цел е да подкрепи координирането на двете страни в процеса на морското пространствено обмисляне /МПП/ съгласно условията на европейската инструкция и да сътвори дълготраен механизъм за трансгранично съдействие в Черноморския басейн. Проектът цели и оказване на помощ за създаване на потенциал у способените органи в България и в Румъния за осъществяването на МПП. Той ще подкрепи създаването на морските пространствени проекти в България и в Румъния посредством резултатите от осъществявания към този момент план MARSPLAN-BS.

Основните действия, които следва да бъдат изпълнени, са свързани с създаване на Морски тримерен проект с обновен Географска информационна система модел и база данни, основаване на обща тактика за ръководство на морските действия в трансграничния район, поощряване на процеса на присъединяване на заинтригуваните страни и шерване на положителни практики от България и Румъния.

Проектното предложение „ Трансгранично морско пространствено обмисляне за Черно море България - Румъния " (MARSPLAN-BS-II) е оценено с висок резултат от Изпълнителната организация за дребни и междинни предприятия към Европейската комисия. Предстои сключване на Споразумение за безплатна финансова помощ и Споразумение за партньорство. Одобрената финансова помощ за осъществяване на дейностите възлиза на 1 249 677 евро.

В плана, с изключение на Министерство на регионалното развитие, присъединяване от българска страна ще вземат „ Национален център за териториално развиване " ЕАД, „ Център за брегови и морски проучвания " от гр. Варна и Военноморското учебно заведение " Н.Й. Вапцаров " от гр. Варна. Партньори от румънска страна са Министерството на районното развиване и обществената администрация, ГЕОЕКОМАР, Института за морски проучвания " Григоре Антипа " и институт " Овидиус " от гр. Констанца.

Проектът ще продължи доникъде на 2021 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР