Европейската комисия одобри днес изменения план на България за възстановяване

...
Европейската комисия одобри днес изменения план на България за възстановяване
Коментари Харесай

ЕК одобри изменения план на България за възстановяване и устойчивост

Европейската комисия утвърди през днешния ден промени проект на България за възобновяване и резистентност. Понастоящем проектът е на стойност 5.7 милиарда евро под формата на безплатни средства по Механизма за възобновяване и резистентност (МВУ).

В промени проект България предложи 22 ограничения, които да бъдат отстранени, понижени или променени. Измененият проект на България продължава да подтиква екологичния (57,5% от отпуснатите по проекта средства) и цифровия преход, и да укрепва икономическата и обществената резистентност на България.

Искането на България се основава на нуждата да се вземе поради преразглеждането в низходяща посока на оптималния размер на безвъзмездните средства по МВУ, от 6.3 милиарда евро на 5.7 милиарда евро. Преразглеждането е част от актуализацията на коефициента на систематизиране на безвъзмездните средства по МВУ от юни 2022 година и отразява относително по-добрите стопански резултати на България през 2020 година и 2021 година спрямо в началото плануваните.

През декември 2022 година България получи първо заплащане в размер на 1.37 милиарда евро.

Сега Съветът разполага по предписание с четири седмици, с цел да одобри предлагането на Комисията за одобрение на промени проект.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР