Европейската комисия обяви в сряда инвестиционна стратегия, която предвижда до

...
Европейската комисия обяви в сряда инвестиционна стратегия, която предвижда до
Коментари Харесай

Алтернатива на Китай: ЕС ще инвестира 300 млрд. евро в зелени и цифрови проекти по света

Европейската комисия разгласи в сряда капиталова тактика, която планува до 2027 година да бъдат вложени 300 милиарда евро в планове по света.

" Държавите към този момент имат опит с китайските вложения и са разбрали, че се нуждаят от по-добри и разнообразни оферти ", съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при представянето на " Стратегически портал " (Global Gateway) в сряда в Брюксел.

Фон дер Лайен уточни, че светът изпитва огромна потребност от вложения за възобновяване след пандемията, за битка с климатичните промени, за стабилно развиване, здравна и транспортна инфраструктура и за подсилване на веригите за доставки, само че парите разполагаем са лимитирани и постоянно " идват с доста малък шрифт с огромни политически, финансови и обществени последствия ".

За разлика от китайската тактика за вложение по света " Един пояс, веднъж ", която разчита единствено на заеми, Европейски Съюз ще предлага на страните, в които строи и безплатна помощ. Парите ще бъдат обезпечени от европейския бюджет, от вноски на страните членки, европейските финансови институции- Европейска инвестиционна банка и Европейска банка за възстановяване и развитие, както и от частния бизнес. През идващите шест години Европейски Съюз ще отдели към 145 милиарда евро посредством европейски стратегии за външна помощ и за развиване и ще разчита на към 100 милиарда от частния бизнес, изясни еврокомисарят за интернационалните партньорства Юта Урпилайнен.

Освен сигурност поради присъединяване на Европейски Съюз частните компании, които ще влагат в планове на " Стратегическия портал ", ще вземат участие и в подбора на плановете посредством наличие в съветническия ръб, който ще селектира претендентите за вложение.

" Стратегическият портал " на Европейски Съюз ще влага средства в своите цели, свързани със зеления и с цифровия преход, като създаване на енергийни мощности с чист водород, подводни оптични кабели, транспортна инфраструктура, учебните заведения и обучение, здравен потенциал.

Европейски Съюз желае да се отличава от китайските вложения с високо качество, стандарти, бистрота и положително ръководство, като ще създава плановете взаимно с страните, в които се намират те, тъй че да удоволетворяват и локалните потребности, изясни Фон дер Лайен.

Пари за Балканите

Някои от към този момент оповестените планове, които Европейски Съюз ще подкрепи на Западните Балкани също ще бъдат включени в " Стратегическия портал ". Брюксел към този момент разгласи през лятото, че ще влага 30 милиарда евро в района за свързване с автомагистрали и жп пътища на всички столици на Балканите, а тях с Европейски Съюз. Изрично беше доказано и присъединяване на плана за създаване на жп линия от българската граница до Истанбул, прочут още като " Капъкуле " - " Халакалъ ". Този план се финансира посредством Европейска банка за възстановяване и развитие със 150 млн. евро за 67-километровия сектор.

Европейски Съюз се ангажира и с прокарването на оптичен кабел до Грузия и Армения, както и с планове в Севрна Африка, в границите на стратегиите си по политиките за добросъседство, заяви еврокомисарят за разширението Оливер Верхей.

Съединени американски щати и Англия към този момент огласиха сходни стратегии за вложения по света, само че Фон дер Лайен сподели, че те няма да се конкурират с европейската, а ще са й партньорски.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР